Kijeve gyvenantis Ilja (vardas ir pavardė DELFI žinoma) pasakoja, jog padėtis tik blogėja: valdantieji įtvirtino ne vieną sprendimą, kuris riboja piliečių teises ir laisves, pavyzdžiui, žmones paprasčiau galima teisti už akių, blokuoti tinklalapius be teismo sprendimo, numatyta baudžiamoji atsakomybė už šmeižtą.

Taip pat ribojamos galimybės protestuoti ir organizuoti demonstracijas: draudžiama dėvėti kaukes ar kitaip dengti veidus, nešiotis apsauginius skydus, o automobiliai negali važiuoti ilgesnėmis kolonomis nei po penkis.

„Tai reiškia, jog jeigu važiuoja vestuvininkai, jie negali važiuoti kolona, ilgesne nei 5 automobiliai. Toks apribojimas įvestas dėl to, kad pas mus vyksta AutoMaidanas - žmonės važinėja automobilių kolonomis ir taip protestuoja“, - sako jis.

Gyventojas iš stebėtojo pozicijos pasakoja apie pirmadienio nakties susidūrimus: dalis radikalų judėjo link parlamento, kol galiausiai įvyko konfliktas ir viena pusė naudojo plytas, Molotovo kokteilius, o kita – gumines kulkas, dūmines granatas ir vandens patrankas, nors lauke yra minusinė temperatūra.

Kijevo gyventojas vardija, jog neramumai dar tęsiasi. Nors jis pirmadienį vyko į darbą ir nebuvo netoli parlamento rūmų, dauguma ukrainiečių padėtį stebi per tiesiogines transliacijas internetu.

„Dauguma gyventojų Kijeve yra nusiteikę taikiai ir nori taikaus sprendimo. Aš nežinau, kas dalyvauja susidūrimuose su teisėsaugininkais iš protestuotojų pusės, galbūt radikalios grupuotės, tačiau matau, kad taikūs žmonės bijo represijų, nes suimami nekalti asmenys, pavyzdžiui, žurnalistai – šiandien sulaikyti „Radio Svoboda“ darbuotojai“, - pasakojo jis.

Paklaustas, kokios nuotaikos jo darbo vietoje, vyras dėstė, jog apie Maidaną kalba visi - abejingų žmonių nėra.

„Žmonės nori permainų ir protestuoja ne tik dėl to, kad nebuvo pasirašyta sutartis su Europos Sąjunga. Gyventojai pavargo nuo korupcijos ir tikėjosi, kad glaudesnis bendradarbiavimas su Europa pagerins situaciją“, - apibendrina jis.

Tačiau vis daugiau gyventojų piktinasi, kad Europos Sąjunga ir JAV Ukrainą remia tik pareiškimais, o realių veiksmų, pavyzdžiui, sankcijų skriaudikams – nėra.

„Tikėtasi, kad bus įvestos sankcijos tiems, kurie nepaiso žmogaus teisių Ukrainoje, bet jos nebuvo įvestos. Taip pat nepalengvintas vizų suteikimo klausimas, nors Europoje jau greičiausiai pamiršta, kad į kaimynines šalis reikia vykti su vizomis“, - apgailestavo pašnekovas.

DELFI skelbė, kad Ukrainos sostinėje Kijeve pirmadienį tęsėsi protestuotojų susirėmimai su milicija.