Protestuotojai skandavo „Ne pasidavimui!“, kai kurie jų laikė plakatus, atspindinčius kritiką Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui. Policijos atstovai teigė, jog susirinko maždaug 10 000 žmonių.

41-erių metų Ukrainos prezidentas ruošiasi pirmąjam susitikimui su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. V. Zelenskis sieks atnaujinti įšaldytas taikos derybas ir pagaliau baigti rytų Ukrainoje jau penkerius metus besitęsiantį konfliktą.

Šią savaitę Ukrainos, Rusijos ir separatistų derybininkai susitarė dėl plano, kuriuo numatytas specialus separatistų teritorijų statusas, jei šie vykdys laisvus ir sąžiningus – tokius, kokius numato Ukrainos konstitucija – rinkimus. V. Zelenskio kritikai baiminasi, jog V. Putinas spaus prezidentą priimti valstybei žalingų nuolaidų, kad Maskva išsaugotų separatistų teritorijų Rytų Ukrainoje kontrolę.

Kijevo Nepriklausomybės aikštėje susirinkę protestuotojai skelbė, jog jei nepripažintoms Donecko liaudies respublikai ir Luhansko liaudies respublikai būtų suteiktas specialusis statusas, tai reikštų, kad atsisakoma Ukrainos interesų. „Esame nusiteikę prieš išdavystę“, – AFP reporteriams sakė 58-erių metų protestuotojas Sergejus Lezvinskis.

Susitarimas dėl laikino plano buvo pagrindinė derybų su Maskva sąlyga. Tik ją įgyvendinus buvo galima tikėtis susitikimo, kuriame dalyvaus Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

Planas buvo pavadintas „Steinmeierio formule“. Jis pramintas pagal buvusio Vokietijos užsienio reikalų ministro, kuris šį planą ir pasiūlęs, Franko-Walterio Steinmeierio, pavardę. Dauguma kritikų teigia, kad pastarasis planas palankesnis Rusijai.

V. Zelenskio pirmtakas Petro Porošenka šį projektą pavadino „Putino formule“. Buvęs Ukrainos prezidentas tvirtino, kad tai tarsi pritarimas Rusijos vykdomai Krymo aneksijai – Maskvos de facto kontrolės patvirtinimas.

Kiek anksčiau šią savaitę į tautą kreipęsis V. Zelenskis sakė gerbiantis ukrainiečių teisę protestuoti, tačiau prezidentas paragino piliečius nepasiduoti provokacijoms. Jis pažadėjo neišduoti valstybės interesų.

Ukrainos konfliktas prasidėjo 2014 metais, kai Rusija aneksavo Krymą. Nuo to laiko karas Rytų Ukrainoje jau pasiglemžė 13 000 gyvybių.