Laikina medinė konstrukcija buvo pritvirtinta prie nupjauto kryžiaus apatinės dalies. Aktyvistai pažadėjo per savaitę pastatyti nuolatinį kryžių - tokį patį, koks ten stovėjo anksčiau.

Penktadienio rytą „Femen“ aktyvistės motoriniu pjūklu nupjovė didelė medinį kryžių, stovėjusį Kijevo centre netoli Tarptautinio jaunimo kultūros ir menų centro, dar žinomo kaip Spalio rūmai.

Šia akcija siekta išreikšti palaikymą Rusijos merginų pankroko grupei „Pussy Riot“, kurios trims narėms Maskvos teismas skyrė dvejus metus laisvės atėmimo už sostinės Kristaus Išganytojo katedroje surengtą protesto akciją prieš prezidentą Vladimirą Putiną.

Reaguodama į kryžiaus nupjovimą, Kijevo milicija iškėlė baudžiamąją bylą dėl „chuliganizmo“, tačiau kol kas niekas nebuvo suimtas.

Ukrainos vienas visuomeninės organizacijos „Ortodoksų pasirinkimas“ atstovas šeštadienį nurodė, kad buvo nupjautas ne ortodoksų, o katalikų kryžius.

„Šis kryžius su būdingu katalikišku krucifiksu buvo be jokio sutikimo arba leidimo pastatytas 2004 metais per Oranžinę revoliuciją Užkarpatės unitų kaip atminimas 1920-1930 metais (Sovietų Sąjungos saugumo tarnybų) ČK-NKVD nukankintoms ir sušaudytoms aukoms“, - sakė naujienų agentūros „Interfax“ šaltinis.

Tačiau jis pažymėjo, jog tarp tūkstančių žmonių, kalintų buvusio Kijevo kilmingųjų mergelių instituto pastate, daugumą sudarė ortodoksų dvasininkai, Rusijos armijos karininkai ir kariai, Rusų tautos sąjungos ir kitų Rusijos monarchistų organizacijų aktyvistai.