Šią savaitę JAV Iždo departamentas ėmėsi sankcijų prieš keturis ukrainiečius, talkinusius kadenciją baigiančio prezidento Donaldo Trumpo asmeniniam advokatui Rudy Giuliani, kai šis per respublikono perrinkimo kampaniją bandė apjuodinti demokratų kandidatą Joe Bideną.

„Aiškumo dėlei: nepaisydama partinės priklausomybės ši administracija padarys viską, ką gali, kad būtų patraukti atsakomybėn visi asmenys, atsakingi už kišimąsi į JAV rinkimus“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė prezidento Volodymyro Zelenskio biuro vadovas Andrijus Jermakas.

Savo žinutėje anglų kalba jis daugiau jokių detalių nepateikė.

Iždo departamentas paskelbė, kad buvę Ukrainos vyriausybės pareigūnai Konstantinas Kulykas, Oleksandras Onyščenka ir Andrijus Teliženka bei dabartinis Aukščiausiosios Rados narys Oleksandras Dubinskis prisidėjo prie pastangų per rinkimų kampaniją pakenkti J. Bidenui. Anot Iždo departamento, šioms pastangoms vadovavo „Rusijos agentas“ Andrijus Derkačis.

O. Dubinskis yra įtakingas V. Zelenskio valdančiosios partijos „Liaudies tarnas“ narys ir pirmas prezidento politinis sąjungininkas, kurio atžvilgiu JAV ėmėsi sankcijų.

Su prieštaringai vertinamu oligarchu Ihoriu Kolomoiskiu siejamas O. Dubinskis griežtai atmetė kaltinimus dėl kišimosi į JAV rinkimus.

„Niekada nesikišau į rinkimus kitose valstybėse“, – rašė jis žinutėje, paskelbtoje susirašinėjimo platformoje „Telegram“.

Iždo departamentas pirmadienį nurodė, kad O. Dubinskis ir kiti minėti asmenys 2019 metų pabaigoje palaikė kontaktus ar buvo susitikę su R. Giuliani, bandžiusiam rasti įrodymų, esą J. Bidenas ir jo sūnus Hunteris užsiėmė korupcine veikla Ukrainoje.

Kaip tik tuo metu D. Trumpui buvo surengta apkalta dėl spaudimo Ukrainos vyriausybei pateikti kompromituojančios medžiagos apie jo varžovą rinkimuose J. Bideną.

Sankcijos numato į „juodąjį sąrašą“ įtrauktų asmenų turto, esančio JAV jurisdikcijoje, įšaldymą. Sankcijos taip pat draudžia JAV įmonėms ir fiziniams asmenims turėti su jais verslo reikalų. Iš esmės taip siekiama atkirsti tuo asmenis nuo pasaulinės finansų sistemos.