„Rusijos teroristų grupės faktiškai pažeidė visus ankstesnius paliaubų susitarimus ... ir šiandien aktyviai vykdo puolamąsias operacijas“, – sakė Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas Oleksandras Turčynovas per vyriausybės posėdį, kuris buvo transliuojamas televizijos.

„Kalbame apie Rusijos ginkluotųjų pajėgų aktyviuosius dalinius“, – pabrėžė O.Turčynovas.

Rusija neigia pasiuntusi kokias nors pajėgas į Ukrainą, kad padėtų promaskvietiškiems separatistams jau devynis mėnesius vykstančiame konflikte, kuris nusinešė per 5 tūkst. žmonių gyvybių ir priartino šalies ekonomiką prie žlugimo ribos.

Tačiau Kijevas šią savaitę pranešė, kad kovos veiksmų zonoje patylomis buvo dislokuoti nauji Rusijos daliniai, leidę išstumti vyriausybinių pajėgų karius iš pagrindinio oro uosto prie sukilėlių tvirtovės Donecko, kuriame jau kelis mėnesius vyko įnirtingi susirėmimai.

O.Turčynovas kaltino Rusiją „stengiantis ne vien perimti kontrolę okupuotose teritorijose, bet ir sunaikinti Ukrainos nacionalinę tapatybę bei nepriklausomybę“.

DELFI primena, kad Ukrainos prorusiškų separatistų lyderis Aleksandras Zacharčenka penktadienį pareiškė nebeplanuojantis siekti derybų dėl paliaubų su Kijevo vyriausybe, kai pastarąją savaitę atsinaujino įnirtingi susirėmimai rytiniame regione.

Šį mėnesį suintensyvėjus mūšiams Rytų Ukrainoje, Maskvos palaikomi sukilėliai dabar kontroliuoja didesnę teritoriją negu buvo numatyta rugsėjį Minske pasirašytame paliaubų susitarime.

„Daugiau nebus jokių paliaubų ir rotacijų“, - sakė A.Zacharčenka per susitikimą su rytinio Donecko miesto aukštųjų mokyklų studentais, atsakydamas į klausimą, ar galima tikėtis paliaubų atnaujinimo.

Vaizdo įraše – sistema „Smerč“

Internete paviešintas vaizdo įrašas, kuriame užfiksuota Makajevkoje esanti reaktyvinė salvinės ugnies sistema „Smerč“.

Sausio 23 d. „Informacinio pasipriešinimo“ vadovas Dmitrijus Tymčukas pranešė, kad separatistų pozicijose šalia Makejevkos dislokuojama reaktyvinė salvinės ugnies sistema „Smerč“, rašo news.liga.net.

Sistema „Smerč“ skirta naikinti dideliu atstumu esančius grupinius taikinius, kurių pažeidžiami elementai – tai atvira ir už priedangos esanti gyvoji jėga, nešarvuota, lengvai šarvuota ir šarvuota motorizuotų pėstininkų ir tankų desanto bei artilerijos dalinių technika. Maksimalus atstumas iki taikinių – 120 kilometrų.