F. W. Steinmeierio „abejotini istoriniai argumentai“ Kijevui kelia „nuostabą ir pasipiktinimą“, rašoma Ukrainos ambasadoriaus Berlyne Andrijaus Melnyko pasirašytoje notoje, kurią cituoja naujienų agentūra DPA.

F. W. Steinmeieris interviu Vokietijos laikraščiui „Rheinische Post“ gynė dujotiekio projektą, teigdamas, kad jis yra vienas iš paskutinių likusių tiltų tarp Rusijos ir Europos.

Vokietijos prezidentas kaip argumentą pasitelkė vokiečių invaziją į SSRS Antrojo pasaulinio karo metais.

„Tuometinėje Sovietų Sąjungoje karo aukomis tapo daugiau nei 20 mln. žmonių. Tai nepateisina šiandieninės Rusijos politikos blogybių, tačiau neturėtume pamiršti platesnio vaizdo“, – tvirtino F. W. Steinmeieris.

Savo ruožtu Ukrainos notoje teigiama, kad „Nord Stream 2“ yra Rusijos prezidento Vladimiro Putino geopolitinis projektas, kuris prieštarauja Ukrainos interesams.

„Taigi ciniška, ypač šioje diskusijoje, pasinaudoti nacių teroro režimu ir priskirti milijonus nuo Vokietijos karo mašinos žuvusių SSRS gyventojų tik Rusijai“, – sakoma notoje.

A. Melnykas savo pareiškime teigė, kad milijonų nacių aukų Ukrainoje, kuri tuo metu priklausė SSRS, nepaminėjimas yra „pavojingas istorijos iškraipymas“.

Ukraina yra viena aršiausių „Nord Stream 2“ dujotiekio kritikių. Beveik užbaigtu dujotiekiu ketinama kasmet į Vokietiją tiekti po 55 mlrd. kub. metrų rusiškų dujų.

Kijevas šiuo metu iš Maskvos gauna tranzito mokesčius už per Ukrainos teritoriją į Europą transportuojamas rusiškas dujas. Ateinančiais metais Rusija ketinam mažinti tranzitu gabenamas dujų kiekį.

Tuo tarpu JAV teigia, kad dujotiekis kelia grėsmę NATO sąjungininkams ir didina priklausomybę nuo Rusijos, bei grasina sankcijomis. Vašingtonas jau yra įvedęs sankcijas bendrovėms, prisidėjusioms prie dujotiekio tiesimo, tačiau Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir toliau palaiko šį projektą.

Savo ruožtu dujotiekio projekto šalininkai kaltina JAV norint parduoti savo suskystintas gamtines dujas Europos šalims ir taip pasipelnyti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (354)