„Pirmieji 25 išlaisvinti ukrainiečiai netrukus bus namuose“, – skelbia įrašas prezidentūros paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“.

Minėtus kalinius Kijevui perdavė niekieno nepripažinta „Luhansko liaudies respublika“ (LLR).

„LLR Kijevui perdavė pirmuosius keitimosi dalyvius. Tai 25 žmonės“, – pranešė rusų televizijos kanalas „Rossija-24“ laidų vedėjas, remdamasis LLR ombudsmene Olga Kobceva.

Savo ruožtu O. Kobceva Rusijos naujienų agentūrai „Interfax“ pareiškė, jog Luhanskas ir Kijevas užbaigė pirmąjį „didžiojo keitimosi“ kaliniais etapą.

„Mūsų mainai įvyko. Mes perdavėme 25 žmones, paėmėme 63. Devyni atsisakė [grįžti į LLR teritoriją]“, – pranešė ji.

Taip pat niekieno nepripažintos „Donecko liaudies respublikos“ (DLR) atstovė Darja Morozova anksčiau sakė, jog DLR separatistai Kijevui perduos 55 žmones, o jiems bus perduoti 87 kaliniai.

Ji sakė, jog pirmoji kalinius Kijevui perduos LLR.

Kiek iš viso žmonių bus apsikeista, tebėra nežinoma.

Tačiau naujienų agentūros „Interfax“ šaltinis kontaktinės grupės derybų organizavimo grupėje pareiškė, jog Kijevas ir Donbasas suderino apsikeitimą iš viso 200 kalinių.

„Donecko ir Luhansko administracijų atstovai ... įsipareigojo per „didįjį keitimąsi“ [kaliniais] Kijevo atstovams perduoti 80 žmonių, tai yra tuos sulaikytuosius, kurių buvimo vieta ir statusas yra nustatyti ir patvirtinti“, – sekmadienį pareiškė šaltinis.

Mainais Kijevas pažadėjo perduoti 120 LLR ir DLR šalininkų.

„Suderintas sąrašas 120 asmenų, kurie laikomi kardomojo kalinimo įstaigose arba atlieka bausmę Kijevo kontroliuojamoje Ukrainos teritorijoje. Dalis šių asmenų anksčiau atsisakė dalyvauti apsikeitime, tačiau vėliau pakeitė savo nuomonę. Visiems į sąrašą įtrauktiems asmenims ... turi būti grąžinti tapatybę patvirtinantys dokumentai“, – nurodė šaltinis.

Per gruodžio 9-ąją Paryžiuje įvykusį Prancūzijos, Vokietijos, Rusijos ir Ukrainos lyderių susitikimą buvo susitarta iki 2020 metų kovo Rytų Ukrainoje paskelbti visiškas paliaubas ir tęsti pajėgų atitraukimą nuo konflikto šalių sąlyčio linijos.

Paryžiuje pirmą kartą akis į akį susitikę Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Ukrainos vadovas Volodymyras Zelenskis susitarė dėl konflikto Rytų Ukrainoje deeskalavimo priemonių.

Gruodžio 9-ąją įvykusios keturšalės derybos buvo pirmas toks viršūnių susitikimas per pastaruosius trejus metus.

Nuo separatistinio konflikto Rytų Ukrainoje pradžios 2014 metais žuvo daugiau kaip 13 tūkst. žmonių ir daugiau kaip milijonas buvo priversti palikti savo namus. Šis konfliktas smarkiai pagilino Rusijos priešpriešą su Vakarų valstybėmis, už pagalbą separatistams ir Maskvos įvykdytą Krymo aneksiją paskelbusioms sankcijų.