Šis sprendimas užbaigė istorinę pirmąją Jungtinių Tautų (JT) palaikomo Kambodžos karo nusikaltimų teismo išnagrinėtą bylą.

Kambodžos teroro režimą išgyvenę žmonės sveikino sprendimą sugriežtinti Kaingui Guekui Eav 2010 metais skirtą 35 metų laisvės atėmimo bausmę už karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmoniškumui.

Teisėjai nurodė, kad ankstesnis nuosprendis, skirtas buvusiam kalėjimo S-21, veikusio praeito amžiaus 8-o dešimtmečio pabaigoje, viršininkui "neatspindėjo nusikaltimų sunkumo".

"Kaingo Gueko Eav nusikaltimai neabejotinai yra vieni iš baisiausių, žinomų žmonijos istorijoje. Jie nusipelnė griežčiausios įmanomos bausmės", - sakė šio tribunolo aukščiausiojo apeliacinio komiteto pirmininkas Kongas Srimas.

69 metų buvęs matematikos mokytojas, vilkintis baltus marškinius ir smėlio spalvos švarką, nejudėdamas sėdėjo kaltinamųjų suole, kai buvo skaitomas nuosprendis, o savo emocijas parodė tik trumpam kietai sučiaupdamas lūpas.

Duchas pateikė apeliaciją, tikėdamasis, kad bus išteisintas - jis argumentavo tik vykdęs įsakymus. Tačiau prokurorai taip pat užginčijo ankstesnę teismo nutartį, sakydami, kad paskirta bausmė nepakankamai griežta.

Naująjį nuosprendį palankiai įvertino šimtai Kambodžos gyventojų, susirinkusių sausakimšoje teismo salėje Pnompenyje ir stebinčių, kaip dedamas paskutinis taškas Ducho byloje. Tarp stebėtojų buvo oranžines skraistes dėvinčių budistų vienuolių ir senyvų žmonių, išgyvenusių 1975-1979 metais gyvavusį žiaurų raudonųjų khmerų režimą.

"Dabar esu laiminga", - sakė ūkininkė Kim Huoy (Kim Huoi), netekusi 19 savo šeimos narių, tarp jų vyro ir tėvų, kuriuos nužudė raudonieji khmerai.

"Gerai, kad aukos pagaliau sulaukė teisingumo. Dabar jaučiuosi nusiraminusi", - pridūrė moteris.

Vadovaujamas diktatoriaus Pol Poto, kuris mirė 1998 metais, raudonųjų khmerų režimas atsakingas už kai kuriuos siaubingiausius XX šimtmečio žiaurumus. Šio režimo aukomis tapo iki 2 mln. žmonių - ketvirtadalis Kambodžos gyventojų, mirusių nuo bado, sekinančio darbo arba tiesiog nužudytų.

S-21 arba Tuol Slengo kalėjimas buvo raudonųjų khmerų saugumo aparato centras, o tūkstančiams jo kalinių buvo įvykdytos egzekucijos netoliese buvusiame sode, žinomame kaip "mirties laukas".

Duchas buvo pirmasis raudonųjų khmerų režimo pareigūnas, stojęs prieš tarptautinį tribunolą.

Pirmoji teismo nutartis išprovokavo aukų įtūžį, nes atsižvelgiant Ducho kalėjime jau išbūtą laiką, jo 35 metų laisvės atėmimo terminas buvo iškart sumažintas iki 19 metų.