B. Totopa rodo savo sūnaus nuotrauką telefone. AFP-Scanpix nuotr.

33-erių Bahoumou Totopa Ispanijos pietinę pakrantę pasiekė balandžio mėnesį, pripučiama valtimi, o jos sūnus, mėnesį prieš tai su savo teta pateko į Ispanijos anklavą šiaurės Afrikoje – Melilą.

B. Totopai nebuvo leista susisiekti su sūnumi, kurį Meliloje paėmė vaikų teisių tarnyba, kol ji galės įrodyti esanti to berniuko motina, sakė teisinė nevyriausybinė organizacija „Women's Link“.

Atlikus DNR tyrimą, B. Totopai leista pasiimti sūnų iš Melilos ir atsivežti jį į Cheres de la Fronterą, kur ji gyvena priėmimo centre migrantams, sakė „Women's Link“.

Bahoumou Totopa

Po kelių nepavykusių mėginimų įkalbėti Ispanijos tarnybas leisti B. Totopai susisiekti su savo sūnumi, „Womens Link“ kreipėsi į Europos Žmogaus Teisių Teismą (EŽTT).

Teismas Strasbūre spalio 19 dieną paragino Ispaniją, „kol laukiama DNR rezultatų, priimti bet kokį laikiną sprendimą, pavyzdžiui leisti moteriai aplankyti sūnų arba pasikalbėti telefonu“.

„Mano sūnus man reikalingas, vaikui nelengva būti atplėštam nuo savo motinos“, – spalio mėnesį labdaringos organizacijos paviešintame vaizdo įraše sakė B. Totopa.

JT duomenimis, 2016 metais į Ispaniją atvyko daugiau nei 1 600 vaikų, beveik pusė kurių iš Sirijos, – tai sudaro apie 12 procentų iš visų pernai metais į Ispaniją atvykusių migrantų.

Žmogaus teises ginančios grupės dažnai kritikuoja elgesį su migrantais, atvykstančiais į Melilą ir Seutą – dar vieną mažą Ispanijos teritoriją šiaurės Afrikoje, turinčią vienintelę Europos Sąjungos sausumos sieną su Afrika.