„Esame įsitikinę, kad mes kaip šalys turėtume kontroliuoti asmenų, kuriuos galima priimti ir taip pat pasiūlyti jiems pagalbą, skaičių“, – Čekijos užsienio reikalų ministras Lubomiras Zaoralekas sakė žurnalistams per bendrą spaudos konferenciją su Vengrijos, Lenkijos ir Slovakijos diplomatijos vadovais.

DELFI primena, kad Europos Parlamentas ketvirtadienį triuškinama dauguma balsų pritarė Europos Komisijos pirmininko Jeano-Claude'o Junckerio pasiūlytam planui, turinčiam palengvinti Europos Sąjungos pietinių valstybių naštą dėl pabėgėlių, daugiausiai atvykstančių iš Sirijos, antplūdžio.

Europarlamentarai nubalsavo už rezoliuciją, kurioje reiškiamas palaikymas J.-C.Junckerio pasiūlymui perskirstyti 160 tūkst. prieglobsčio ieškančių žmonių iš Graikijos, Vengrijos ir Italijos, taip pat sukurti nuolatinį privalomų kvotų mechanizmą, toliau sprendžiant šią problemą.

Ši neįpareigojanti rezoliucija buvo priimta 432 balsais prieš 142, o 57 deputatai susilaikė.

„Europos Parlamento nariai pasveikino naują pasiūlymą skubos tvarka perkelti daugiau prieglobsčio ieškotojų iš Italijos, Graikijos ir Vengrijos ir nuolatinį mechanizmą“, – sakoma Parlamento pranešime.

Vokietija: migrantų krizė gali tapti „didžiausiu iššūkiu“ per ES istoriją

Precedento neturintis migrantų ir pabėgėlių antplūdis Europos Sąjungoje gali tapti didžiausiu šio bloko kada nors patirtu iššūkiu, Vokietijos užsienio reikalų ministras pareiškė per penktadienį Prahoje surengtą nepaprastąjį pasitarimą su rytinėmis Bendrijos šalimis, atsisakančiomis sutikti su pabėgėlių priėmimo kvotomis.

Didžiausia nuo Antrojo pasaulinio karo Europos pabėgėlių krizė gali būti „didžiausias iššūkis ES per jos istoriją“, sakė vokiečių diplomatijos vadovas Frankas-Walteris Steinmeieris, ragindamas parodyti didesnį solidarumą, kai Berlynas „numato sulaukti 40 tūkst. migrantų iš pietų šį savaitgalį“.

Angela Merkel, Frankas-Walteris Steinmeieris

Danija neketina laikytis ES pasiūlytų kvotų pabėgėliams priglausti

Danija tvirtina nepriimsianti nė vieno iš 160 tūkst. pabėgėlių, kuriuos Europos Sąjunga nori perskirstyti iš Italijos, Graikijos ir Vengrijos į kitas šalis.

Kaip Didžioji Britanija ir Airija, Danija teisiškai nėra įsipareigojusi dalyvauti ES planuose paskleisti pabėgėlius tolygiau per visas ES nares, ir Danijos integracijos ministrė Inger Stoejberg penktadienį aiškiai pasakė, kad Danija savo noru neketina prie šios akcijos dėtis.

„Mes nedalyvausime 160 tūkst. prieglobsčio prašytojų paskirstyme“, Danija ir taip jau daug priima prieglobsčio prašytojų, sakė ji žurnalistams.

Pernai prieglobsčio Danijoje paprašė 15 tūkstančių asmenų. Jos kaimynėje Švedijoje, kurioje gyventojų yra beveik dvigubai daugiau, jau priėmė daugiau kaip 80 tūkstančių.

Latvija nesutarė

Latvijos valdančiajai koalicijai nepavyko susitarti dėl papildomų 526 pabėgėlių priėmimo pagal naująjį migrantų paskirstymo planą, kurį šią savaitę pristatė Europos Komisijos pirmininkas Jeanas Claude'as Junckeris.

Tai pranešė Latvijos vyriausybės vadovė Laimduota Straujuma po penktadienį ryte surengto neeilinio valdančiosios koalicijos partijų posėdžio.

Premjerė sakė, kad tarp koalicijos partnerių vyko „labai rimtos“ diskusijos.

„Matyt, pirmadienį vidaus reikalų ministras Richardas Kozlovskis vyks į (Europos Sąjungos šalių teisingumo ir vidaus reikalų ministrų tarybos) posėdį su ta pačia pozicija, kokią Latvija turėjo anksčiau“, - sakė L.Straujuma.

Visgi dėl vieno dalyko valdančiajai koalicijai pavyko sutarti. „Visos trys valdančiosios koalicijos partijos pasisako už aiškų mechanizmą ir veiksmų gaires sprendžiant migracijos problemą Europos Sąjungoje“, - sakė premjerė.

L.Straujuma pabrėžė, kad koalicija tęs pastangas susitarti.

Sekmadienį prieš ES ambasadorių posėdį yra numatytas L.Straujumos susitikimas su J.-C.Junckeriu.

„Latvija yra vienintelė šalis, nesutikusi su pasiūlymu dėl (pabėgėlių) skaičiaus. Ketinu pasikalbėti su ponu J.-C.Junckeriu, ir mes ieškosime sprendinio, priimtino Latvijai“, - sakė premjerė.