Statybininkai aptiko 500 kg bombą dešiniajame Reino upės krante pirmadienio vakarą, nurodė miesto pareigūnai.

Šį sprogmenį per karą numetė amerikiečių oro pajėgos, kai šis vakarinis Vokietijos miestas buvo smarkiai bombarduojamas.

Sprogmuo surastas šalia Hohencolernų geležinkelio ir pėsčiųjų tilto, vedančio iki žymiosios Kelno katedros. Kitame krante įsikūrusi centrinė geležinkelio stotis.

Ruošiantis bombos neutralizavimo operacijai pareigūnams teko evakuoti žmones iš aplinkinių pastatų, įskaitant transliuotojo RTL redakciją ir Kelno operos rūmus.

Prieš vidurdienį (13 val. Lietuvos) laiku Kelno administracijos paskelbtame pranešime sakoma, kad šis sprogmuo „pavojaus nebekelia“.

Sprogmuo buvo rastas rajone, kuriame įsikūrę daugiausiai verslo objektai, o nuolatinių gyventojų nedaug.

„Apie 10 tūkst. darbuotojų iš paveiktų įmonių ir 15 gyventojų gali grįžti į savo pastatus“, – sakoma miesto valdžios pranešime.

Kadangi per neutralizavimo operaciją buvo uždarytas Hohencolernų tiltas, traukinių eismas smarkiai sutrikus.

Trumpiau kaip valandai trukusiai operacijai pasibaigus Vokietijos geležinkelių operatorė „Deutsche Bahn“ paskelbė, kad tiltas buvo vėl atidarytas, kaip ir mažesnioji Kelno „Messe/Deutz“ stotis.

Geležinkelių bendrovė perspėjo keleivius, kad traukinių tvarkaraštis vėliau antradienį gali išlikti sutrikdytas.

Kelno valdžia pranešė, kad vėl atidaroma oro erdvė virš teritorijos, kur vyko operacija, o viename judriausių vandens kelių pasaulyje atnaujinama laivyba.

Antrojo pasaulinio karo sprogmenų Vokietijoje randama gana dažnai.

Anksčiau šį mėnesį buvo evakuoti apie 14 tūkst. žmonių, Dortmundo centre radus dvi nesprogusias bombas.

2017 metais Frankfurte aptikus 1,4 tonos bombą teko evakuoti 65 tūkst. žmonių. Tai buvo didžiausia tokio pobūdžio operacija nuo karo pabaigos 1945-aisiais.