Pietų Korėjos žiniasklaidos teigimu, pareigūnė Ri Kyong-Sim galimai apsaugojo Šiaurės Korėjos lyderį nuo avarijos. Kiti spėlioja, jog galbūt moteris užkirto kelią pasikėsinimui į Kim Jong Uną.

Trumpoje žinutėje valstybinė Šiaurės Korėjos naujienų agentūra KCNA skelbia, jog panelė Ri „pademonstravo sektiną ryžtą ir pasiaukojimą rūpindamasi revoliucijos vadovybės saugumu netikėtai susiklosčiusioje pavojingoje situacijoje“.

Frazė „revoliucijos vadovybė“ dažnai naudojama kalbant apie šalies aukščiausiąją valdžią.

Respublikos herojaus apdovanojimas dažniausiai skiriamas už didvyriškus poelgius karo metu, nors kartais juo pagerbiami ir paprasti žmonės, daug prisidėję prie šalies gerovės.

Visai neseniai daug tokių apdovanojimų buvo išdalyta mokslininkams ir inžinieriams, prisidėjusiems prie sėkmingo ilgo nuotolio raketos paleidimo gruodį ir branduolinio bandymo vasarį.

Šiaurės Korėjos intelektualų solidarumo (pabėgėlių iš Šiaurės Korėjos organizacijos) generalinis sekretorius Park Kun Ha sakė, jog šis apdovanojimas tokio žemo rango funkcionieriui skiriamas „itin retais atvejais“.

„Įtariu, jog tai gali būti susiję su pasikėsinimu nužudyti, pridengtu avarija“, - AFP naujienų agentūrai sakė Park Kun Ha.

Įtarimai, jog su tuo susijęs pats šalies diktatorius Kim Jong Unas, dar susistiprėjo po kelių valstybinėje žiniasklaidoje pasirodžiusių užuominų.

„Draugė Ri didvyriškai pasižymėjo ne per laimingą atsitiktinumą, o todėl, kad Šiaurės Korėjos lyderio saugumu rūpinosi dieną ir naktį“, - per interviu valstybinei televizijai sakė kelių policininkės viršininkas.
Štai ką apie merginą sakė jos buvusi mokytoja: „Ji visada buvo tokia atsakinga... tai ir paaiškina, kodėl iškovojo tokią svarbią pergalę kovoje dėl mūsų revoliucijos tėvų saugumo“.

Valstybinė Šiaurės Korėjos televizija parodė reportažą, kuriame užfiksuota, jog į apdovanojimo teikimo ceremoniją, per kurią pareigūnė nenumaldomai raudojo iš laimės, rinkosi šimtai karių ir kelių policijos pareigūnų.

„Neturiu žodžių išreikšti dėkingumą už malonę, kurią man suteikė visų taip gerbiamas lyderis“, - sakė pati pareigūnė.

Moteriai prie Kim Il Sungo (Kim Ir Seno) ir Kim Jong Ilo (Kim Čen Iro) (dabartinio šalies vadovo senelio ir tėvo) statulų dedant gėlių vainiką, aidėjo audringi aplodismentai.