Šalies sostinėje Tbilisyje pratrūko protestai, kai sekmadienį mirė 37-erių Aleksandras Laškarava, kuris dirbo operatoriumi nepriklausomoje televizijos stotyje „Pirveli“. Apie jo mirtį pranešta praėjus savaitei po to, kai jį užpuolė sostinėje turėjusių įvykti LGBT eitynių priešininkai.

Jo mirtis ir tai, kad minėti asmenys sumušė dar dešimtis žurnalistų, šalyje ir užsienyje sukėlė pasipiktinimo bangą, o „Reporteriai be sienų“ (RSF) nurodė, kad „tai yra pražūtingas teisės informuoti posūkis Sakartvele“.

Žinomos Sakartvelo televizijos asmenybės ir vadybininkai apkaltino premjero Iraklio Garibašvilio vyriausybę nuteikus smurtines neapykantos grupes prieš itin svarbia laikomą žiniasklaidą.

Trečiadienį keturios nepriklausomos televizijos stotys – „Formula“, „Mtavari“, „Pirveli“ ir „Kavkasia“ – paskelbė 24 valandoms nutraukiančios transliacijas.

„(Iraklis) Garibašvilis turi atsistatydinti. Visi tie, kurie liepos 5 dieną užpuolė žurnalistus, turi būti patraukti baudžiamojon atsakomybėn“, – sakoma visų šių stočių feisbuko paskyrose paskelbtuose identiškuose pareiškimuose.

„24 valandoms nutraukėme rodomų programų transliavimą. Mūsų tyla garsiai pasisakys apie neįtikėtinus iššūkius, su kuriais susiduria nepriklausoma Sakartvelo žiniasklaida“, – naujienų agentūrai AFP sakė televizijos stoties „Pirveli“ naujienų redaktorius Nodaras Meladzė.

Šimtai žurnalistų antradienį susirinko į A. Laškaravos laidotuves, per kurias jo karstas buvo nešamas per koridorių, kuriame stovėjo jo kolegos, laikydami ant trikojų nuleistas kameras.

I. Garibašvilis pareiškė užuojautą A. Laškaravos artimiesiems ir kolegoms ir pažadėjo nedelsiant atlikti tyrimą jo mirties priežasčiai nustatyti.

Trečiadienį paklaustas apie galimas sankcijas prieš Sakartvelo pareigūnus dėl išpuolių prieš žurnalistus, JAV valstybės departamento atstovas Nedas Price'as nurodė: „Turime daugybę priemonių, kuriomis būtų galima patraukti atsakomybėn asmenis, atsakingus už žmogaus teisių pažeidimus. Sankcijos iš tiesų yra viena iš tų priemonių.“

Kritikai kaltina Sakartvelo valdančiąją partiją „Sakartvelo svajonė“ tyliai palaikant homofobiškas ir nacionalistines grupes. Šios grupės savo ruožtu remia valdančiąją partiją ir anksčiau surengė protestų prieš provakarietiškas opozicijos partijas ir užsipuolė opozicijos lyderius bei aktyvistus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)