Nors D. Trumpas pirmadienį pažadėjo nebetrukdyti JAV vyriausybei teikti pagalbą išrinktojo prezidento Joe Bideno pereinamojo laikotarpio komandai, vis dėlto, tame pačiame tviterio pranešime jis pabrėžė atsisakąs pripažinti pralaimėjimą.

Keletas svarbiausių D. Trumpo sąjungininkų savaitgalį, regis, jau prarado kantrybę. Aliaskos senatorė Lisa Murkowski ir Šiaurės Dakotos senatorius Kevinas Crameris – vienas iš lojaliausių D. Trumpo sąjungininkų, – sekmadienį paragino pradėti perėjimą prie J. Bideno administracijos. Senatorius Patas Toomey pasveikino J. Bideną su pergale, po eilinio D. Trumpo teisinio ginčo pralaimėjimo Pensilvanijoje.

Tokie ir panašūs komentarai rodo, kad partijoje vis daugėja narių, pripažįstančių, kad rinkimus laimėjo J. Bidenas, – arba beveik tuo įsitikinusių, – ir kad valdžios įgaliojimų perdavimo vilkinimas gali apsunkinti tokių gyvybiškai svarbių programų kaip JAV atsakas į koronaviruso pandemiją įgyvendinimą. Vis dėlto tik mažuma respublikonų apie tai kalba atvirai, kai kurie jų, mėgindami apsidrausti, ragino D. Trumpą pradėti perėjimo procesą, net jeigu teisinės kovos tęstųsi ir toliau.

Kevinas Crameris

Bet net teisiniai ginčai praranda paramą. Ilgametis D. Trumpo patarėjas Chrisas Christie sekmadienį sakė, kad prezidento teisininkų komanda tapusi „nacionaline gėda“, po to, kai per kelis išties keistus pasisakymus žiniasklaidoje kurpė sąmokslo teorijas dėl sukčiavimo rinkimuose.

Merilando valstijos gubernatorius respublikonas Larry Hoganas, atviras D. Trumpo kritikas, liepė prezidentui „liautis žaidus golfą ir nusileisti“.

Kitos nacionalinio lygio figūros, tokios kaip JAV Senato daugumos lyderis Mitchas McConnellas kol kas vengia atvirai pasisakyti.

Tačiau prezidento laikas senka, Pensilvanijai ruošiantis savaitės pradžioje patvirtinti savo rinkimų rezultatus, liudijančius Joe Bideno pergalę.

Patas Toomey

Mičigano valstijos auditorių komisija pirmadienį jau patvirtino jo pergalę prieš D. Trumpą, taip užverdama dar vieną kelią kadenciją baigiančiam šalies vadovui ginčyti savo pralaimėjimą JAV prezidento rinkimuose.

„Laikas būtų jau pradėti perėjimo procesą, bent jau bendradarbiauti pereinamuoju laikotarpiu. Jeigu jau Joe Bidenas galiausiai laimi rinkimus, būtų gerai, kad prezidentas turėtų daugiau nei vieną dieną pasiruošti“, – sekmadienį „Meet the Press“ sakė K. Crameris.

K. Cramerio teigimu, rinkimai „labai tikėtina“ pasibaigę, bet vis dar nesibaigia, ir suteikė D. Trumpui veikimo laisvę tęsti savo teisinę kovą.

„Nesuprantu, kodėl mus taip lengvai užgauna prezidentas, kuris naudojasi visomis savo teisinėmis galimybėmis teisme“, – sakė jis.

Joe Bideno komanda vis garsiau ragino pradėti perėjimo procesą, perspėdama, kad vilkinimas gali sutrukdyti pristatyti visuomenei vakciną nuo koronaviruso ir pristabdyti kitas svarbias vyriausybines programas. J. Bidenas šią savaitę jau pradėjo formuoti savo kabinetą.

D. Trumpas ėmėsi serijos netradicinių priemonių, kad rinkimų rezultatai būtų atšaukti, ir nuolat be jokio svaraus pagrindimo tvirtino, kad balsavimas buvo suklastotas. D. Trumpas net spaudė valstijų įstatymų leidėjus ignoruoti rezultatus ir priskirti pergalę jam, ne J. Bidenui, – tokio žingsnio nepalaikė nė vienas senatorius, o P. Toomey pavadino jį neteisėtu.

Bet dauguma senatorių toliau tyli, nenorėdami supykdyti kadenciją baigiančio prezidento, kuris tebelieka populiaru tarp respublikonų rinkėjų ir kuris yra pagarsėjęs išpuoliais prieš tuos, kurie stoja jam skersai politinio kelio.

Lisa Murkowski

Supykdyti D. Trumpą ir jo šalininkus rizikinga ir dėl Džordžijoje įvyksiančio balsavimo dėl dviejų Senato vietų, kurios nulems rūmų kontrolę.

Sekmadienį Džordžijos senatorius Davidas Perdue palaikė D. Trumpo reikalavimą trečią kartą perskaičiuoti biuletenius Džordžijoje.

D. Trumpas vis garsiau ginčijasi su respublikonais, kurie reikalauja klastojimo įrodymų, pavyzdžiui, su Atstovų Rūmų respublikone Elizabeth Cheney, arba su tais, kurie mano, kad laimėjo J. Bidenas, pavyzdžiui, Ohajo valstijos gubernatoriumi Mike‘u DeWine‘u. Prezidentas dabar atvirai kursto kritiką M. deWine‘o adresu.

D. Trumpas taip pat skuba įtvirtinti savo politinius kursus, pavyzdžiui spartindamas karių išvedimą iš tarnybos užsienyje ir dar labiau didindamas įtampą su Kinija. Jis trumpai dalyvavo Didžiojo dvidešimtuko (G-20) šalių viršūnių susitikimo virtualiose sesijose, vykusiose praėjusį savaitgalį, bet kaskart nesulaukdavo sesijos pabaigos ir patraukdavo į savo golfo aikštelę.

Donaldas Trumpas, Chrisas Christie

Respublikonų skilimas prieš savaitgalį darėsi vis ryškesnis. Pasak senatoriaus Mitto Romney, D. Trumpas bando „pakirsti žmonių valią“. Atsistatydinantis senatorius Lamaras Alexanderis penktadienį pareiškė, kad Joe Bidenas „regis, turi labai daug šansų“ laimėti. Buvęs prezidentas George‘as W. Bushas taip pat pasveikino J. Bideną su pergale.

Tačiau D. Trumpo pastangos šeštadienį patyrė dar vieną smūgį, kai federalinis teisėjas Pensilvanijoje atmetė ieškinį, kuriuo siekta blokuoti valstijos rinkimų rezultatų patvirtinimą. P. Toomey pareiškė, kad D. Trumpas „išnaudojo visus įmanomus teisinius variantus“ Pensilvanijoje“ ir kad metas pripažinti, jog J. Bidenas laimėjo.

Raginimai, kad D. Trumpas turi arba pateikti įrodymų, arba pripažinti pralaimėjimą, suskambo dar garsiau po ketvirtadienį vykusios spaudos konferencijos, kurioje pasisakė teisininkai Rudy Giuliani, Jenna Ellis ir Sidney Powell. Jie pateikė eilę nekonkrečių kaltinimų sukčiavimu rinkimuose, o S. Powell apkaltino Venesuelą, Kiniją ir George‘ą Sorosą susimokius suklaidinti Amerikos rinkėjus ir primygtinai tvirtino, kad D. Trumpas laimėjo rinkimus.

Mitchas McConnellas

Jau sekmadienį D. Trumpo kampanija atsiribojo nuo S. Powell. Bendrame pareiškime R. Giuliani ir J. Ellis pareiškė, kad S. Powell nepriklauso D. Trumpo advokatų komandai, ji nėra ir asmeninė prezidento advokatė.

Bet netgi jei teisiniai ginčiai tęsis, daugelis respublikonų teigia, kad perėjimo procesas vis tiek turėtų vykti, siekiant užtikrinti sklandų esminių klausimų, tokių kaip specialiosios darbo grupės koronaviruso klausimais veiksmai kovoje su užkrato plitimu, perdavimą.

Rudy Giuliani

„Akivaizdu, kad būtų geriau, jog J. Bideno darbo grupė galėtų koordinuoti savo veiksmus su Baltųjų rūmų darbo grupe, mokytis iš jos ir pateikti jai savo įžvalgas ir tuo pat metu išgirsti jų pastebėjimus. Būtų tiesiog geriau“, – sakė Michaelas Leavittas, buvęs Jutos gubernatorius, dirbęs G. W. Busho kabinete, įskaitant ir sveikatos sekretoriaus pareigas. Jis, kaip ir daugelis respublikonų, tvirtina, kad teisinė kova netrukdo pradėti perėjimo proceso. „Aš esu vienas iš tų, kurie mano, jog šie procesai gali vykti tuo pat metu, ir turėtų“, – sakė jis.

Dr. Moncefas Slaouis, vienas iš aukštesnio rango pareigūnų, vadovaujantis D. Trumpo administracijos pastangoms sukurti vakciną nuo koronaviruso, sekmadienį „Meet the Press“ sakė, kad jam nurodyta nesidalyti jokia informacija su niekuo, kas nepriklauso administracijai. Ir pridūrė manantis, jog procesas turėtų vykti sklandžiai, kad ir kas būtų.

„Visi sprendimai priimti. Traukinys pajudėjo. Kad ir kokia administracija stos prie vairo – viena ar kita, atvirai kalbant, nėra skirtumo. Tikiuosi, kad bet kokiu atveju nebus pertrūkių“, – sakė M. Slaouis.