Paaiškėjo, kad įmonė „Južnaja citadel“ neseniai gavo leidimą naudoti kelis didelius jūrinius plotus, kuriuose planuojama veisti austres ir midijas, praneša newsru.com. Bendras šių teritorijų plotas siekia apie tūkstantį hektarų. Viena iš šių teritorijų ribojasi su sklypu, kuriame ir yra įsikūręs Putino rūmais vadinamas pastatų kompleksas.

Panašu, kad įmonė „Južnaja citadel“ gali būti susijusi su šio 17,7 tūkst. kvadratinių metrų plotą 678 tūkst. kvadratinių metrų ploto sklype užimančio kurortinio komplekso savininku. Remiantis Rusijos nekilnojamojo turto registro (EGRP) išrašu, gautu 2016 m. balandžio 28 d., šie rūmai priklauso įmonei „Kompleks“, inicijavusiai teritorijos skyrimą jūrų gėrybėms auginti. Šis prašymas atitinkamų tarnybų patenkintas 2015 m. gruodžio mėn. pabaigoje. Tada buvo deramasi dėl 254 ir 290,8 hektarų ploto teritorijų skyrimo ir aukciono dėl pramoninės akvakultūros projekto įgyvendinimo skelbimo.

Vienu iš šių „Kompleks“ rengiamų derybų dalyvių tapo ir balandžio 20 d. šias derybas laimėjo Gelendžike registruota įmonė „Južnaja citadel“, už šių teritorijų panaudojimo teises 25 metų laikotarpiui sumokėjusi per 600 tūkst. rublių (7931 eurus). Anksčiau ta pati įmonė jau yra laimėjusi aukcioną dėl šalia Idokopaso esančių jūrinių teritorijų, skirtų tik midijų ir austrių auginimui. Už tai „Južnaja citadel“ sumokėjo 2,36 mln. rublių (31 333 eurus). Bendras visų šiai įmonei tekusių teritorijų plotas siekia 966,9 hektarų.
Midijos

„Južnaja citadel“ generalinis direktorius ir vienintelis šios įmonės savininkas Aleksejus Vasiliukas atsisakė komentuoti, kokio projekto įgyvendinimui jam reikalingos šios teritorijos. 2015 m. spalio mėn. duomenimis, A. Vasiliukas eina įmonės „Uk Investstroj“ generalinio direktoriaus pareigas, o ši įmonė iki 2015 m. spalio 29 d. valdė bendrovę „Kompleks“.

Advokatų kolegijos „Starinskij, Korčiaga i partneri“ atstovas Jevgenijus Korčiaga neatmetė versijos, pagal kurią akvatorijos ploto valdymo teisės gavimas gali būti susijęs su besiribojančios teritorijos savininko noru apsunkinti prieigą prie savo sklypo iš jūros.

„V. Putino vila“

Skandalas dėl neva V. Putinui priklausančios vilos šalia Gelendžiko kilo 2010 m., kai verslininkas S. Kolesnikovas parašė atvirlaiškį tuometiniam Rusijos prezidentui Dmitrijui Medvedevui, kuriame teigė, kad vienas iš užmiesčio namų kooperatyvo „Ozero“ steigėjų Nikolajus Šamalovas V. Putinui pastatė gyvenamąjį kompleksą ant Juodosios jūros kranto, šalia Gelendžiko.

Savo kreipimesi S. Kolesnikovas teigė, kad asmeniniam V. Putino naudojimui ant Juodosios jūros kranto Praskovejevkos gyvenvietėje statomi didžiuliai rūmai su kazino, žiemos teatru, vasaros amfiteatru, koplyčia, plaukimo baseinais, sporto kompleksu, sraigtasparnių aikštelėmis, vaizdingais parkais, arbatos nameliais ir aptarnaujančiam personalui skirtomis patalpomis. Verslininko teigimu, bendras šio komplekso plotas siekia dešimtis tūkstančių kvadratinių metrų, o jo kaina siekia net milijardą JAV dolerių (0,88 mlrd. eurų).
Vladimiro Putino vila prie Juodosios jūros

Komentuodamas šią informaciją V. Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas paneigė ryšį tarp tuo metu Rusijos premjero pareigas ėjusio V. Putino ir šio nekilnojamojo turto. Kai šis klausimas buvo pateiktas Rusijos prezidento reikalų valdybos viršininkui Vladimirui Kožinui, jis iš pradžių šią informaciją neigė, tačiau galiausiai pripažino, kad jo vadovaujama tarnyba tam tikrame etape buvo susijusi su šiuo projektu. V. Kožino teigimu, Gelendžiko rezidencijos statybų istorija prasidėjo 2004 m., tada finansinė situaciją šalyje buvo visiškai kitokia, gyvenamieji namai buvo statomi ir remontuojami pritraukiant investuotojus. Jis papasakojo apie poilsio namus „Tuapse“, kurie buvo labai prastos būklės, o po atliktų darbų virto šiuolaikiniu pensionatu.

Po žiniasklaidoje ir tinklaraščiuose kilusio skandalo paslaptingąjį kompleksą perpirko verslininkas Aleksandras Ponomarenka. Sandorio suma siekė 350 mln. JAV dolerių (apie 308 mln. eurų). Slaptos statybos šiame objekte buvo tęsiamos, o šiek tiek vėliau pasirodė informacija apie nuomoti pradėtą „V. Putino vilą“.

2014 m. rugpjūčio mėn. V. Putinas Rusijos pilietybę suteikė italui Lanfranco Cirillo, kurio vardas ir pavardė visiškai sutampa su šalia Gelendžiko esančių rūmų architekto vardu ir pavarde.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (822)