Nepaprastoji padėtis galios iki sausio 5 dienos, siekiant "užtikrinti viešąjį saugumą, atkurti įstatymų ir tvarkos laikymąsi, taip pat apginti piliečių teises ir laisves", sakoma dekrete, kuris buvo paskelbtas oficialiame prezidento tinklalapyje.

Sužeistos dešimtys žmonių

Kazachstano vidaus reikalų ministras Kalmuhanbetas Kasymovas pareiškė, kad Mangystau srities Žanaozeno mieste padėtis stabilizuota. "Neramumai Žanaozene numalšinti, padėtis mieste rami, aikštėje nieko nėra", - sakė jis šeštadienį agentūrai "Interfax" telefonu iš Žanaozeno.

Pasak jo, per neramumus hospitalizuoti 75 sužeisti civiliai. Nukentėjo ir šeši teisėsaugininkai, vieno jų būklė sunki.

K.Kasymovas pabrėžė, kad neramumus išprovokavo anksčiau iš darbo atleisti naftininkai, kurie vilkėjo mėlynai raudonas uniformas su užrašu "Kazmunaigaz". Jie trukdė šalies Nepriklausomybės 20-mečio renginiams, nuniokojo miesto centrinėje aikštėje įrengta sceną, paskui ėmė plėšikauti.

Policija yra sulaikiusi apie 70 asmenų, įtariamų prisidėjus prie neramumų.

K.Kasymovas vadovauja operatyvinei grupei, tiriančiai įvykius Žanaozene.

Penktadienį generalinis prokuroras Aschatas Daulbajevas pranešė, jog masiniai neramumai kilo "dėl grupės asmenų nusikalstamų veiksmų" per šventinį renginį.

"Taikūs piliečiai, susirinkę centrinėje aikštėje švęsti Nepriklausomybės 20-mečio, buvo užpulti grupės chuliganų", – pranešė generalinis prokuroras.

Nuvertė eglę, padegė policininkų autobusą

"Šiurkščiai pažeidę viešąją tvarką, pažeidėjai užpuolė policininkus, nuvertė naujametinę eglę, nugriovė šventei pastatytas jurtas ir sceną, padegė policininkų autobusą", – pažymėjo A.Daulbajevas.

Pasak prokuroro, "atsakydami į teisėsaugos organų reikalavimus nutraukti neteisėtus veiksmus, chuliganai užpuolė teisėsaugos organų bendradarbius siekdami užgrobti jų ginklus, tai darė naudodamiesi šaltaisiais ginklais".

Protestuoja prieš algų mažėjimą

"Per masinius neramumus buvo sudegintas miesto akimato (savivaldybės) pastatas, taip pat liepsnojo viešbučiai, administracinis bendrovės "Ozenmunaigaz" pastatas, - pranešė generalinis prokuroras. - Naikintas fizinių ir juridinių asmenų turtas, sudeginti automobiliai, išplėšti bankomatai".

"Ozenmunaigaz", naftos ir dujų žvalgybos ir gavybos bendrovės "Kazmunaigaz" padalinio, darbininkai gegužę paskelbė streiką, protestuodami prieš darbo užmokesčio sumažėjimą. Po to apie du tūkstančiai jų buvo atleisti.

Kazachstano opozicija reikalauja ištirti neramumus Žanaozene

Neramumai Kazachstane
Kazachstane opozicinė Liaudies socialdemokratinė partija (LSDP) šeštadienį išplatino pareiškimą, reikalaujantį imtis priemonių, kad kuo skubiau būtų sureguliuota padėtis Žanaozene.

"Gruodžio 16-ąją Žanaozene įvyko masiniai neramumai; oficialiais duomenimis žuvo 10 žmonių, o neoficialiais - kelios dešimtys, sudeginti keli pastatai. Nerimą dėl šių įvykių dar labiau stiprina informacijos stoka ir labai šykštus įvykių traktavimas iš oficialių asmenų pusės, be to blokuojami populiarūs interneto tinklalapiai, išjungtas telefono ryšys su Žanaozenu", - sakoma LSDP pareiškime.

Opozicijai kilo klausimas – kokios konkrečiai aplinkybės privertė policiją panaudoti šaunamuosius ginklus prieš beginklius žmones, dar nepanaudojus gatvės neramumų atvejais numatytų specialiųjų priemonių?

Opozicija reikalauja, kad valdžia atšauktų informacinę įvykių Žanaozene blokadą, atkurtų interneto veiklą, reguliariai teiktų žiniasklaidai tikslią ir objektyvią informaciją.

Socialdemokratai taip pat reikalauja sukurti ypatingąją komisiją neramumams Žanaozene ištirti.

"Esame įsitikinę, kad tragedija įvyko dėl jau kelis mėnesius vis stiprėjančios priešpriešos, kurią sukėlė vietinių naftininkų streikas", - sakoma LSDP pareiškime.

Jame taip pat nurodoma, jog LSDP remia teisėtus darbininkų reikalavimus bei ragina darbdavius, vykdomąją valdžią ir teisėsaugą atsisakyti darbo konfliktų sprendimo jėgos metodais ir "pradėti tikrai konstruktyvų dialogą su streikuojančiaisiais".

Tuo tarpu Kazachstano vidaus reikalų ministerija kaltę dėl neramumų verčia atleistiems naftininkams.

Žmogaus teisių organizacija "Human Rights Watch" taip pat reikalauja laikytis žmogaus teisių įvedant tvarką bei imtis priemonių, kad neramumai Žanaozene būtų kruopščiai ištirti.