„Teisėsaugos pajėgos sunkiai dirba. Konstitucinė santvarka iš esmės buvo atkurta visuose regionuose“, – sakoma K.-J. Tokayevo pareiškime, paskelbtame po susitikimo su aukšto rango pareigūnais.

„Vietos pareigūnai stebi situaciją. Tačiau teroristai vis dar naudoja ginklus ir daro žalą civilių turtui“, – sakoma pranešime.

Jame priduriama, kad saugumo operacijos tęsis „iki visiško kovotojų sunaikinimo“.

Kazachstanas, ilgą laiką laikytas viena stabiliausių posovietinių Centrinės Azijos šalių ir turintis gausius energijos šaltinių išteklius, išgyvena didžiausią krizę per kelis dešimtmečius. Praeitą savaitgalį įsiplieskę protestai dėl automobilinių suskystintų dujų pabranginimo peraugo į visą šalį apėmusias audringas demonstracijas.

Keliuose miestuose ginkluoti protestuotojai grūmėsi su vyriausybės pajėgomis ir šturmavo vyriausybės pastatus.

KSSO kontingentas „atvyko ribotam laikui“

Pasak Vidaus reikalų ministerijos, per specialiąją operaciją sulaikyta daugiau kaip 3 tūkst. žmonių, 18 buvo sužeisti, o dar 26 – „likviduoti“. Paprastai toks terminas vartojamas pranešimuose apie saugumo pajėgų nukautus įtariamus ekstremistus.

Be to, pranešama, kad 748 saugumo pareigūnai buvo sužeisti, dar 18 žuvo. Dviem iš jų nukirstos galvos.

VRM pranešime sakoma, kad visoje šalyje buvo įrengta 70 visą parą veikiančių kontrolės punktų.

Policija ir ginkluotosios pajėgos, anot ministerijos, „saugo viešąją tvarką ir strateginės reikšmės objektus bei valo gatves“.

Didėjant spaudimui Kazachstano prezidentas kreipėsi į Rusijos dominuojamą Kolektyvinio saugumo sutarties organizaciją (KSSO), kad ši suteiktų pagalbą kovojant su „teroristų gaujomis“, esą „įgijusiomis rimtą apmokymą užsienyje“.

Po kelių valandų karinis aljansas, kuriam priklauso Rusija, Armėnija, Baltarusija, Kazachstanas, Kirgizija ir Tadžikistanas, pranešė, kad pirmosios pajėgos jau išsiųstos – įskaitant Rusijos oro desantininkų dalinį. Tai yra pirmoji didelė bendra operacija nuo KSSO įkūrimo 1999 metais.

„Taikos palaikymo pajėgos... buvo pasiųstos į Kazachstano Respubliką ribotam laikui, kad stabilizuotų ir normalizuotų padėtį“, – sakoma bloko pranešime. Vis dėlto tikslus misijoje dalyvaujančių karių skaičius nebuvo įvardytas.

K.-J. Tokayevas anksčiau penktadienį pareiškė, kad KSSO kontingentas „atvyko ribotam laikui, kad atliktų daugiausia strateginių objektų gynimo ir apsaugos funkcijas“.

Kaip nurodoma, Kazachstano prezidentas davė virtinę įsakymų, kuriais siekiama stabilizuoti padėtį šalyje, tačiau daugiau detalių pateikta nebuvo.

Vėliau penktadienį K.-J. Tokayevas ketina kreiptis į tautą. Tai bus jau trečias kartas šią savaitę.

Išjungtas internetas

K.-J. Tokayevas paskelbė visoje šalyje nepaprastąją padėtį iki sausio 19-osios, įskaitant naktinę komendanto valandą ir draudimą rengti pamaldas. Šis sprendimas yra smūgis didelei Kazachstano stačiatikių bendruomenei, penktadienį švenčiančiai Kalėdas.

Ketvirtadienį didžiausiame Kazachstano mieste Almatoje tęsėsi susirėmimai, naujienų agentūros AFP korespondentas pranešė girdėjęs šūvius iš pagrindinės miesto aikštės pusės.

Vietos žiniasklaida vėlai ketvirtadienį pranešė, kad saugumo pajėgos išvarė demonstrantus iš aikštės ir kitų svarbių vyriausybės pastatų.

Pareigūnai pranešė, kad per neramumus buvo sužeista daugiau nei 1 000 žmonių, beveik 400 paguldyti į ligoninę, o 62 gydomi intensyviosios terapijos skyriuje.

Pirmąsias demonstracijas išprovokavo netikėtas sprendimas dvigubai pabranginti suskystintas automobilines dujas, bet vėliau protestai išaugo ir išsiplėtė, atspindėdami platesnį nepasitenkinimą 19 mln. gyventojų turinčioje šalyje, nuo nepriklausomybės įgijimo valdomoje tos pačios partijos.

Tūkstančiai žmonių išėjo į gatves Almatoje ir vakarinėje Mangystau provincijoje teigdami, kad kainų kilimas buvo nesąžiningas, atsižvelgiant į didžiulius naftos ir dujų eksportuotojo Kazachstano energijos išteklius.

Bendras šių įvykių vaizdas vis dar neaiškus dėl ryšio sutrikimų, įskaitant interneto išjungimus, susirašinėjimo programėlių blokavimą ir mobiliojo ryšio trikdžius.

JAV perspėjimas

Protestai sukėlė didžiausią iki šiol grėsmę režimui, kurį įkūrė prezidentas Nursultanas Nazarbayevas, atsistatydinęs 2019 metais ir savo įpėdiniu pasirinkęs K.-J. Tokayevą.

Šalies vadovas bandė užkirsti kelią tolesniems neramumams anksti trečiadienį pranešdamas apie ministro pirmininko Askaro Mamino vadovaujamos vyriausybės atsistatydinimą, tačiau protestai tęsėsi.

Vyriausybė ketvirtadienį padarė dar vieną nuolaidą – šešiems mėnesiams nustatė naujas degalų kainų ribas, sakydama, kad reikia „skubių“ priemonių „socioekonominei situacijai stabilizuoti“.

Didelė pykčio dalis nukreipta į 81-erių N. Nazarbayevą, kuris valdė Kazachstaną nuo 1989-ųjų, kol perdavė valdžią K.-J. Tokayevui.

Demonstrantai skandavo „Seni, išeik!“, akivaizdžiai turėdami galvoje buvusį lyderį, kuris tebedominuoja Kazachstano politikoje ir kurio valdymo laikotarpis buvo paženklintas nuosaikaus asmenybės kulto.

Keli liudininkai AFP patvirtino, kad pietiniame Taldykorgane buvo nuversta ekslyderį vaizduojanti statula.

Vakarai ragino visas puses laikytis santūrumo, o JAV valstybės departamento atstovas Nedas Price'as (Nedas Praisas) perspėjo Rusijos karius Kazachstane neperimti šios šalies institucijų kontrolės.

„Jungtinės Valstijos ir, tiesą sakant, pasaulis stebės, ar nepažeidžiamos žmogaus teisės“, – žurnalistams sakė jis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)