„Neeilinio XXI partijos suvažiavimo sprendimu Kazachstano Respublikos prezidentas Kasymas Žomartas Tokajevas buvo vienbalsiai išrinktas „Nur Otan“ partijos pirmininku“, – tokį pranešimą socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė jo biuras.

81 metų N. Nazarbajevas valdė Kazachstaną beveik tris dešimtmečius, kol 2019 metais savo įpėdiniu pasirinko 68 metų K. Ž. Tokajevą, karjeros diplomatą ir tuometį lojalistą.

Pernai N. Nazarbajevas paskelbė apie savo sprendimą perduoti vadovavimą partijai K. Ž. Tokajevui – toks žingsnis greičiausiai patvirtino, kad K. Ž. Tokajevas kandidatuos dar vienai prezidento kadencijai, net jei, daugelio manymu, jo pirmtakas vis dar tampo Kazachstano politiką už virvučių.

Tačiau po kruvinų neramumų, per kuriuos žuvo 225 žmonės, K. Ž. Tokajevas sausio 11 dieną pareiškė abejonę dėl savo buvusio mentoriaus palikimo, ypač dėl išaugusios nelygybės tarp elito ir vargšų turtingiausioje Vidurinės Azijos šalyje.

K. Ž. Tokajevas sakė, kad N. Nazarbajevo valdymas sukūrė „turtingų žmonių sluoksnį, net pagal tarptautinius standartus“, ir šie žodžiai beveik patvirtino gandus apie jųdviejų tarpusavio kovą dėl valdžios.

Kiek vėliau kadaise buvę galingi N. Nazarbajevo artimieji ir giminaičiai buvo sėkmingai atleisti iš aukščiausių įmonių vadovų ir politinių postų.

K. Ž. Tokajevas užėmė galingiausią N. Nazarbajevo poziciją – pirmininkavimą Nacionalinio saugumo tarybai – sausio 5 dieną, kai tik prasidėjo protestai dėl išaugusių kuro kainų, vėliau virtę kruvinais susirėmimais ir plėšimais.

Pirmą kartą nuo krizės pradžios sausio 18 dieną viešai pasirodęs N. Nazarbajevas neigė bet kokį konfliktą su savo įpėdiniu ir teigė esąs „pensininkas“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)