„Nacionalinio saugumo komitetas, padedamas prokurorų, užkardė nusikalstamos grupuotės veiklą planuojant ir organizuojant masines riaušes šių metų lapkričio 20 dieną“, – sakoma saugumo tarnybų pranešime.

Jame teigiama, kad grupuotė ne tik rengė didelio masto riaušes, bet ir planavo užpulti administracinius pastatus ir teisėsaugos įstaigas panaudodama ginklus bei sviedinius. Be to, pranešama, kad buvo konfiskuota ginklų, įskaitant Kalašnikovo automatus, nupjautavamzdžius šautuvus, šaudmenis ir medžiagas Molotovo kokteiliams gaminti, taip pat radijo stotelių.

Kazachstane sekmadienį vyksta pirmalaikiai prezidento rinkimai, kurie, kaip tikimasi, įtvirtins dabartinio prezidento Kasymo Žomarto Tokajevo valdžią po to, kai sausio mėnesį visoje šalyje vykę protestai prieš degalų kainas virto smurtu ir nusinešė daugiau kaip du šimtus gyvybių.

Vaizdo įraše, pridėtame prie pranešimo, saugumo tarnybos pridūrė: „Po sausio įvykių radikalūs elementai toliau rengia planus destabilizuoti šalį ir užimti Kazachstano miestus, įskaitant Almatą ir Astaną“, didžiausią šalies miestą ir sostinę.

K. Ž. Tokajevas, kuris per smurto protrūkį įsakė teisėsaugai šaudyti į žmones, tapo šalies vadovu 2019 metais ir nuo to laiko slopino opoziciją bei įtvirtino valdžią, nustumdamas į šalį savo autoritarinį pirmtaką Nursultaną Nazarbajevą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją