Pirmadienį šalies pietuose, Šymkento srityje esančiame Aryso mieste, šaudmenų sandėlyje kilus gaisrui sprogo ten saugoma amunicija, nurodė Gynybos ministerija. Buvo evakuota 40 tūkst. miesto gyventojų.

Socialinių tinklų vartotojai skelbė filmuotą medžiagą, kurioje matyti bėgantys žmonės, apgadintas turtas ir didžiuliai į dangų kylantys dūmų stulpai.

Kazachstano premjeras Askaras Maminas antradienį per vyriausybės posėdį sakė, kad žuvo „vienas civilis ir vienas kariškis“, o dar 165 žmonėms prireikė medikų pagalbos.

K.-J. Tokaevas antradienį aplankė sužeistuosius vienoje Šymkento ligoninių. Socialiniame tinkle „Twitter“ jis parašė nurodęs vidaus reikalų ir gynybos ministrams užkirsti kelią tolesniems sprogimams ir pažadėjo, kad kaltininkai bus „persekiojami pagal įstatymą“.

„Iškelta baudžiamoji byla“, – nurodė naujai išrinktas prezidentas ir pažadėjo, kad vyriausybė atstatys Arysą bei išmokės kompensacijas nukentėjusiesiems.

Regiono gubernatorius Umirzakas Shukeyevas sakė, kad Arysas pirmadienį buvo beveik visiškai evakuotas, bet perspėjo, kad sprogimai saugykloje gali tęstis dar kelias dienas.

Trys žmonės buvo areštuoti dėl plėšikavimo Aryse, informavo vidaus reikalų ministras Erlanas Turgumbayevas.

Šis incidentas yra rimtas išbandymas 66 metų K.-J. Tokaevui, išrinktam per birželio 9-osios balsavimą, kurį tarptautiniai stebėtojai kritikavo dėl „menkos pagarbos“ demokratijai.

Naujasis prezidentas yra ištikimas ilgamečio lyderio Nursultano Nazarbayevo sąjungininkas. 78 metų N. Nazarbayevas kovo mėnesį pribloškė kazachus atsistatydindamas iš prezidento posto, tačiau vis tiek manoma, kad jis bus tikrasis sprendimų priėmėjas šioje naftos turtingoje Centrinės Azijos valstybėje, turinčioje 18 mln. gyventojų.

Sprogimai šaudmenų sandėliuose Centrinėje Azijoje nėra neįprastas dalykas. Daug tokių saugyklų regione yra užsilikusios iš sovietinių laikų.

Pirmadienį Aryse įvykusi nelaimė yra jau ketvirtas toks incidentas šioje saugykloje. 2009 metais per čia įvykusį sprogimą žuvo trys žmonės.