Šeichas Mohammedas bin Abdulrahmanas al Thani pavadino Saudo Arabijos, Jungtinių Arabų Emyratų, Bahreino ir kitų valstybių Katarui taikomas priemones „agresijos aktu“ ir pridūrė, kad sankcijų panaikinimas yra „išankstinė sąlyga“ deryboms.

„Turime labai aiškiai visiems pasakyti, kad derybos turi vykti civilizuotai ir turėti tvirtą pagrindą, o ne su spaudimu ir blokados sąlygomis“, – ministras sakė Dohoje žurnalistams.

„Kataras patiria blokadą – nebus jokių derybų. Jos turi atšaukti blokadą“, – kalbėjo jis.

Saudo Arabija ir jos sąjungininkės birželio 5 dieną nutraukė bet kokius ryšius su Kataru, atšaukė savo pasiuntinius iš šio emyrato ir nurodė savo piliečiams sugrįžti į tėvynę iki birželio 19 dienos.

Tarp Katarui taikomų priemonių yra vienintelės Kataro sausumos sienos uždarymas, draudimas jo lėktuvams naudotis šalių oro erdve, o Kataro piliečiams – naudotis Saudo Arabijos ir ją palaikančių valstybių oro uostais, skrendant tranzitu.

Saudo Arabija, JAE, Egiptas, Bahreinas ir kitos valstybės kaltina Katarą paramą „terorizmui“ bei jo finansavimu, taip pat bendradarbiavimu su tradiciniu regiono priešininku Iranu. Doha šiuos kaltinimus neigia.