Teismo paskelbtame pareiškime rašoma, kad birželio 10–11 dienomis numatytos baigiamosios kalbos. Teismo procesas baigsis praėjus keturiems mėnesiams nuo jo pradžios.

Kaip skelbia Ispanijos žiniasklaida, teismas verdiktą šioje byloje turėtų paskelbti rudenį, galbūt spalio mėnesį.

Madrido teismas nagrinėja bylą, kurioje 12 katalonų lyderių kaltinami maištu ir kitais nusikaltimas. Jiems pareikšti kaltinimai susiję su 2017 metų spalio 1 dieną organizuotu Madrido uždraustu referendumu, po kurio buvo trumpam paskelbta Katalonijos nepriklausomybė. Tai išprovokavo rimčiausią politinę krizę Ispanijoje per kelis dešimtmečius.

Buvusiam Katalonijos viceprezidentui Orioliui Junquerasui gresia iki 25 metų nelaisvės – tai griežčiausia bausmė, numatyta už jam pareikštus kaltinimus dėl maišto ir netinkamo valstybės lėšų naudojimo.

Vykstant didžiules aistras keliančiam teismo procesui O. Junquerasas ir dar aštuoni kartu su juo teisiami katalonų separatistai laikomi suimti.

Katalonijos nepriklausomybės šalininkų judėjimas šiuos žmones vadina „politiniais kaliniais“, tačiau teisėjai ir vyriausybė tai kategoriškai atmeta.

Balandį vykusiuose rinkimuose keturi iš teisiamųjų buvo išrinkti į Ispanijos parlamentą. Gegužės 21 dieną jie buvo trumpam paleisti, kad galėtų duoti Ispanijos parlamento nario priesaiką. Penktadienį jų įgaliojimai buvo suspenduoti.

Dar vieno teisiamo katalonų separatisto, išrinkto į Senatą, įgaliojimai kol kas nesustabdyti.

O. Junquerasas sekmadienį taip pat buvo išrinktas į Europos Parlamentą.