„Žinia (iš rinkėjų) yra aiški, – R. Romeva sakė spaudos konferencijoje Barselonoje, kitą dieną po rinkimų, kuriuose separatistai ir mažesnė radikali kairioji partija užsitikrino absoliučią daugumą. – Mes turime daugumą ir tai leidžia visiškai teisėtai pradėti šį procesą“.

Ispanijos premjeras atmeta diskusijų dėl Katalonijos atsiskyrimo galimybę

Ispanijos ministras pirmininkas Mariano Rajoy pirmadienį pareiškė, kad neaptarinės „Ispanijos vienybės pabaigos“, Katalonijos separatistams laimėjus svarbią pergalę regioniniuose rinkimuose ir pažadėjus siekti regiono atsiskyrimo.

„Esu pasiruošęs išklausyti ir kalbėtis, bet ne taip, kad būtų panaikintas įstatymas“, – sakė M. Rajoy pirmame savo viešame pasisakyme po separatistų pergalės sekmadienio rinkimuose.

„Aš taip pat nesiruošiu kalbėtis apie Ispanijos vienybę ar suverenitetą“, – pridūrė jis.

„Kai kurių pretenzijos buvo ir yra už įstatymo ribų, o dabar buvo parodyta, kad jie neturi pakankamos daugumos žmonių paramos“, – sakė premjeras.

Pagrindinis atsiskyrimo nuo Ispanijos siekiantis aljansas „Drauge už „Taip“ (Junts pel Si) laimėjo 62 vietas, o mažesnė radikali kairioji partija CUP – 10 vietų. Kartu jie turi 72 vietas – užtektinai, kad galėtų kontroliuoti 135 vietų parlamentą.

Tačiau aljansui pritrūko rinkėjų palaikymo, kad vienas galėtų užsitikrinti daugumą asamblėjoje, ir tai suteikia jo priešininkams Madride tvirtą argumentą priešintis Katalonijos nepriklausomybės siekiui.

Katalonijos nacionalistų lyderiai šio sekmadienio rinkimus į regiono parlamentą vaizdavo kaip netiesioginį balsavimą dėl atsiskyrimo po to, kai M.Rajoy neleido jiems surengti tiesioginio referendumo šiuo klausimu, koks vyko Škotijoje 2014 metais.

Jis tvirtina, kad toks plebiscitas prieštarauja Ispanijos konstitucijos nuostatai, kad tik nacionalinė vyriausybė gali skelbi referendumą dėl suvereniteto ir kad tokiame balsavime turėtų dalyvauti visos Ispanijos rinkėjai.

ES sako, kad Katalonijos rinkimai yra Ispanijos „vidaus“ problema

Europos Sąjunga pirmadienį pareiškė, kad Katalonijos separatistų pergalė regioniniuose rinkimuose yra Ispanijos vidaus politikos reikalas.

Ispanija atsidūrė nežinomybėje, kai už turtingiausio regiono atsiskyrimą nuo Ispanijos ir naujos Europos valstybės atsiradimą pasisakantys separatistai sekmadienį laimėjo rinkimus į Katalonijos parlamentą.

Europos Komisija, kaip žinote, iš principo nekomentuoja regioninių rinkimų. Tai Ispanijos vidaus problema“, – Europos Komisijos atstovas Margaritis Schinas sakė žurnalistams.

„Komisijai nedera reikšti savo pozicijos vidaus struktūros klausimais, susijusiais su tam tikros valstybės narės konstitucinėmis nuostatomis“, – sakė jis.

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris yra „informuotas“ apie šį rezultatą, bet kol kas neturėjo tiesioginio ryšio su vyriausybe Madride ir Katalonijos regiono vyriausybe, pridūrė M. Schinas.

Tačiau 28 narių ES vykdančioji įstaiga, Europos Komisija, yra nurodžiusi, kad Katalonijai tektų iš naujo prašytis narystės Europos Sąjungoje, jau kaip nepriklausomai valstybei.

2004 metais tuometinio EK pirmininko Romano Prodi pareikštas požiūris, kurį pakartojo ir jo įpėdiniai, yra toks: „kai šalies narės dalis teritorijos tampa atskira valstybe, pavyzdžiui, kai tokia teritorija tampa nepriklausoma valstybe, (esamos) sutartys nebetaikytinos tai teritorijai“.

„Kitaip sakant, naujasis nepriklausomas regionas, dėl nepriklausomybės fakto, taptų trečiąja šalimi Europos Sąjungos atžvilgiu, ir sutartys nuo jos nepriklausomybės (įsigaliojimo) dienos nebegaliotų šiai teritorijai“.