38 metų teisininkas ragina Madridą organizuoti referendumą dėl Katalonijos nepriklausomybės po to, kai 2017 metais nesėkmingas regiono bandymas atsiskirti Ispanijos sukėlė politinę krizę.

Regiono „vyriausybė siekia užtikrinti, kad Katalonijos nepriklausomybė būtų įmanoma“, sakė jis prieš balsavimą penktadienį.

„Dabar mes turime išspręsti šį politinį konfliktą dialogo, derybų keliu... mes atkakliai sieksime derybų, kas nebus lengva“, – kalbėjo P. Aragonesas.

Naujasis Katalonijos lyderis taip pat sakė, kad sieks ne tik referendumo dėl nepriklausomybės, bet ir amnestijos ištremtiems arba įkalintiems separatistinio judėjimo lyderiams.

Tačiau ir vieną, ir kitą siekį kategoriškai atmeta ministro pirmininko Pedro Sanchezo vyriausybė.

Nuo koronaviruso pandemijos pradžios įšaldytos derybos dėl Katalonijos ateities atrodo tebesančios aklavietėje, Madridui atsisakant patenkinti separatistų reikalavimą surengti dar vieną referendumą.

Kitaip nei buvusio Katalonijos prezidento Carleso Puigdemont'o partija „Kartu už Kataloniją“ (JxC), P. Aragoneso kairioji politinė jėga ERC laikosi nuosaikesnio požiūrio ir nori siekti nepriklausomybės per derybas su Madridu.

Anksčiau šią savaitę ERC ir JxC įveikė savo nesutarimus ir susitarė atnaujinti koaliciją, valdžiusią šį turtingą šiaurinį regioną nuo 2015 metų.

Šį mėnesį atliktos visuomenės apklausos rezultatai rodo mažėjančią visuomenės paramą separatistų judėjimui.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)