Lyginant su praėjusiais metais, demonstracijos minint 2017 metų spalio 1 dienos referendumo trečiąsias metines buvo negausios, kadangi dėl su koronavirusu susijusių suvaržymų masiniai susibūrimai yra draudžiami.

Penkiolika asmenų buvo suimta Barselonoje, dar vienas žmogus buvo sulaikytas maždaug už 100 kilometrų į šiaurę esančioje Žironoje, pranešė turtingo šiaurės rytų regiono policija.

Šiais metais metinės buvo paminėtos Ispanijai kovojant su antra koronaviruso banga. Iki ketvirtadienio vakaro šalyje buvo registruota beveik 780 tūkst. užsikrėtimo atvejų – didžiausias skaičius visoje Europos Sąjungoje – ir beveik 32 tūkst. mirčių.

Per 2017 metų referendumą policija ėmėsi smurto prieš rinkėjus, regiono lyderiams nepaklusus centrinės valdžios nurodymams ir surengus balsavimą, kurį Madridas paskelbė nelegaliu.

Vėliau tą patį mėnesį Katalonijos įstatymų leidėjai nedidele persvara nubalsavo už Katalonijos nepriklausomybės paskelbimą ir nedelsiant sulaukė atsakomųjų priemonių iš Madrido.

Nesėkmingas bandymas įtvirtinti Katalonijos nepriklausomybę sukėlė Katalonijos separatistinio judėjimo politinį suskaldymą, dar labiau išryškėjusį per praėjusius trejus metus.

Ketvirtadienio vakarą keli šimtai prie Katalonijos vyriausybės būstinės Barselonoje susirinkusių protestuotojų kaltino valdžią darant nepakankamai, kad įgyvendintų savo pažadą atsiskirti nuo Ispanijos.

Vėliau maždaug 300 protestuotojų tęsė protestus miesto centre, svaidė įvairius daiktus į policijos automobilius, degino barikadas, pasakojo naujienų agentūros AFP korespondentas.

Nors regiono vyriausybėje dominuoja separatistinės partijos, jos valdančioji koalicija nesutaria, kokios strategijos reikėtų laikytis, siekiant nepriklausomybės.

Katalonija dabar eina link pirmalaikių rinkimų, anksčiau šią savaitę Ispanijos Aukščiausiajam Teismui pritarus žemesnės instancijos teismo sprendimui nušalinti prezidentą Quimą Torra nuo pareigų už nepaklusnumą.

Q. Torra buvo nuteistas už tai, kad atsisakė pašalinti transparantą su užrašu „Laisvę politiniams kaliniams ir tremtiniams“, kuris buvo demonstruojamas per Ispanijos visuotinių rinkimų kampaniją praėjusių metų balandžio mėnesį. Tokiu būdu buvo pažeistos griežtos rinkimų kampanijų taisyklės.

Iki rinkimų, kurie numatyti vasarį, laikinai regionui vadovaus Q. Torra pavaduotojas regiono viceprezidentas Pere Aragonesas.