Nors Ispanijoje užsikrėtimo lygis daug maženis nei kitur Europoje dėl aukšto skiepijimo lygio, pareigūnai nerimauja, kad artėjant Kalėdų atostogoms atvejų skaičius pašoks.

Iki šiol Katalonija reikalavo vadinamojo „COVID paso“ tik naktiniuose klubuose, bet penktadienį priemonė buvo išplėsta visiems, einantiems į barus, restoranus, sporto sales ar globos namus. Jo nereikia barų ar restoranų terasose.

Kiti keturi regionai, įskaitant Galiciją šiaurės vakaruose ir Balearų salas, pradėjo reikalauti įrodymų, kad asmuo, norintis patekti į naktinio gyvenimo vietas, yra paskiepytas arba neseniai pasveikęs. Katalonijos regioninės vyriausybės mokslinė patarėja Magda Campins teigė, kad siekiama „išvengti griežtesnių priemonių, kurios daug labiau trikdo mūsų kasdienį gyvenimą“, pavyzdžiui, krantino.

Kiti regionai, tokie kaip Valensija rytuose ir Andalūzija pietuose, taip pat svarsto panašias priemones, jau taikomas kitose Europos šalyse, pavyzdžiui, Italijoje ir Prancūzijoje.

Pagal decentralizuotą Ispanijos valdymo sistemą regioninės valdžios institucijos atsakingos už sveikatos reikalus ir COVID krizės valdymą. Tačiau reikalavimas turėti COVID pasą laikomas pažeidžiančiu pilietines laisves, todėl jam turi pritarti apygardos teismai, o teisėjai ne visada su tuo sutinka.

Šiaurinėje Baskų šalyje teismas atmetė regioninės valdžios prašymą, teigdamas, kad atsižvelgiant į aukštą vakcinacijos lygį jo „atrankinis“ naudojimas „nepateisinamas“. Baskų vyriausybė apskundė šį sprendimą Ispanijos Aukščiausiajam Teismui, rugsėjį uždegusiam žalią šviesą Galicijos prašymui naudoti COVID pasą, tačiau su išlygomis.

Nors barų ir restoranų sektoriaus darbuotojai teikia pirmenybę pasui, o ne karantinui, jie ir toliau nerimauja dėl „sunkumų įgyvendinant“ sistemą, kai darbuotojai privalo tikrinti dokumentus, sakoma svetingumo lobistų grupės CEHE pranešime.

Beveik 90 proc. vyresnių nei 12 metų žmonių yra visiškai paskiepyti nuo COVID-19, todėl pandemijos poveikis dabar jaučiamas daug mažiau nei pirmaisiais mėnesiais, kai 2020 m. kovą virusas išplito po visą Ispaniją.

Visoje šalyje COVID pacientų intensyvios terapijos lovų užimtumas siekia vos daugiau nei 6 proc., nors Katalonijoje jis viršija 12 procentų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją