Jo nuomone, dauguma Vakarų politikų dabar bijo Rusijos žlugimo, kaip 1990–1991 metais bijojo, kad žlugs Sovietų Sąjunga.

„Nes chaosas, nežinomybė, neapibrėžtumas... Geriau jau chaosas, iš kurio gali kažkas gimti, nei tokia aiškiai apibrėžta šiandiena. Akivaizdu, kad Putinas tai karas. Putinas valdžioje – tai karas be pabaigos. Sustoti jis negali, nes tokia jau ta diktatūros vystymosi logika. Ir bet kokios viltys, jog pavyks pasiekti kažkokio taikaus sprendimo Ukrainoje, beprasmės, nes tai ne šachmatų partija. Čia lygiųjų nebus. Ukrainoje įmanomi du scenarijai – laimi arba Putinas, arba Ukraina ir mes visi. Trečio varianto nėra“, – kalbėjo G. Kasparovas.

Jis taip pat pakomentavo kai kurių analitikų palyginimus, neva Ukraina – savotiška šachmatų lenta, kurioje partiją žaidžia kitos valstybės.

„Aš tokių palyginimų nemėgstu, nes Ukraina suvereni valstybė. Ir pati didžiausia pagal teritoriją visoje Europoje. Aišku, šiuo atveju svarbiau ne dydis, o suverenitetas. Įsivaizduokite bet kurią valstybę – Ukrainą, Lietuvą, Estiją, Lenkiją, Vengriją. O kaip šachmatų partijos elementas... Tai tokia, sakyčiau, labai pavojinga metafora, nes tada pradedama mąstyti būtent žaidimo kategorijomis.

O koks dar žaidimas – ten juk žudo žmones! Vaikus, taikius gyventojus. Manau, reikia būti labai atsargiems, vartojant tokius terminus. Visada stengiuosi nustumti šachmatus į šalį. Jau greičiau tai toks geopolitinis pokeris ar kazino, kur vyksta statymai. Putinas nuolat blefavo, o rizikuodamas yra pasiekęs ir sėkmės“, – sakė G. Kasparovas.

Anot jo, dabar pasaulis atsidūrė istorinėje kryžkelėje.

„Tai toks kritinis taškas – šiuolaikinės istorijos birfurkacijos, nes paskutinius 15 metų, galbūt netgi ilgiau, demokratijos visame pasaulyje traukėsi. „Freedom House“ kiekvienais metais pateikia indeksą, ir labai aiškiai matosi, kaip traukiasi teritorija, kur veikia demokratiniai režimai. Ir atitinkamai plečiasi teritorijos, kontroliuojamos diktatorių, teroristų ir tiesiog demokratijos priešų“, – pasakojo daugkartinis pasaulio šachmatų čempionas.

Karas Ukrainoje, G. Kasparovo nuomone, gali būti lūžio taškas.

„Ukrainos pergalė ir Putino pralaimėjimas turėtų globalią reikšmę. Nes tai ne tik Ukrainos kova už savo suverenitetą ir teritorinį vientisumą, ne tik Ukrainos kova prieš Putino agresiją, nors pirmiausia ir būtent tai. Tai kova už mus visus. Putino sunaikinimas pasijus visur. Nuo Šiaurės Korėjos iki Venesuelos. Kiekvienas pasaulio diktatorius supras, kad jo laikas senka.

Putinas yra tas voras voratinklio centre. Neatsitiktinai Putinas gelbėjo Assadą, Putino samdiniai šiandien Afrikoje, Putinas iš tikrųjų yra Maduro narkotikų ir naftos režimo Venesueloje garantas. Šiandien Ukraina – galima sakyti, demokratijos ir laisvės nuo tironijos kovos frontas“, – interviu „Delfi“ kalbėjo G. Kasparovas.

Visą interviu su G. Kasparovu žiūrėkite „Delfi TV“ laidoje „Iš esmės“ penktadienį nuo 17 val.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)