Patvirtintų užsikrėtimo koronavirusu 2019–nCoV atvejų laive „Diamond Princess“ skaičiui pašokus beveik dvigubai iki daugiau nei 130, valdžios sveikatos institucijos evakavo užsikrėtusius keliautojus.

Likusieji liko įkalinti savo kajutėse, laukdami verdikto: ar jie užsikrėtė virusu, pražudžiusiu per 1000 žmonių Kinijoje ir už jos ribų. Didžiausia pasaulyje kruizinių laivų operatorė „Carnival Corporation“ sustiprino pastangas dezinfekuoti lainerį.

Užkirsti kelią koronaviruso plitimui sausumoje yra pakankamai sunku. Jūroje su tūkstančiais keleivių santykinai ankštoje laivo patalpoje su uždaromis sistemomis, kova su virusu – visikai kitoks iššūkis. Kiekviena sąveika su kitu keleiviu ar įgulos nariais tampa galimu viruso perdavimo šaltiniu. O virusas gali tūnoti daugybėje vietų.

„Jeigu esate didžiuliame kruiziniame laive su 3000 žmonių, jūsų šansai pasigauti virusą daug didesni, – kalbėjo Peteris Andrew White‘as, Naujojo Pietų Velso universiteto (Sidnėjus) mikrobiologijos profesorius, studijavęs noroviruso protrūkius jūroje. – Kruizinių laivų pramonei būtina atrasti naują sistemą, kaip su tuo kovoti.“

Didžiausia problema – atskirti tolydžio augančias užsikrėtusių keleivių grupes, esančias laive „Diamond Princess“ Japonijos Jokohamos uoste, nuo galimai sveikų žmonių. Japonijos valdžia sergančius keleivius išgabena į ligonines krante.

Laivo valymas

Daugumai keleivių neišeinant iš savo kajučių, dezinfekuoti lainerį yra daug sudėtingiau. Valdžia pritarė bendrovės „Princess Cruises“ pasiūlytiems metodams išvalyti atskiras kajutes ir išdalinti laivo svečiams naują švarią patalynę, kaskart, kai jiems leidžiama išeiti iš kajutės įkvėpti gryno oro, vasario 8 dieną „YouTube“ vaizdo įraše kalbėjo bendrovės prezidentė Jan Swartz.

Kruizinio laivo dezinfekavimas yra toks svarbus, jog JAV ligų kontrolės ir prevencijos centrai (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) yra parengę Laivų dezinfekavimo programą visiems laivams, gabenantiems daugiau nei trylika keleivių. Parengtos 291 puslapio instrukcijos, kaip išlaikyti laivus švarius ir užkirsti kelią virškinamojo trakto ligoms.

Pramonė pasimokė iš ankstesnių noroviruso protrūkių, sudarydama protokolus, kuriuose numatomos kovos su labai užkrečiamomis virškinamojo trakto ligomis priemonės. Įvairios priemonės, įskaitant rankų dezinfekavimo stoteles, įrengtas visame laive, greičiausiai padėjo užkirsti kelią spartesniam koronaviruso plitimui, sakė P. A. White‘as.

„Diamond Princess“ keleivis Kentas Frasure‘as iš Oregono pasakojo, kad kai jo žmonai buvo nustatytas teigiamas koronoviruso tyrimo testas, ji jų kajutėje išbuvo dar penkias–šešias valandas, kol vasario 6 dieną buvo nugabenta į ligoninę, esančią į šiaurę nuo Tokijo. Vyro testas buvo neigiamas, ir jis liko toje pačioje kajutėje, kuri nebuvo valoma nuo vasario 3 dienos. „Jie bent jau galėjo man duoti „Clorox“ dezinfekuojančių servetėlių ar dar ko nors“, – sakė K. Frasure‘as.

Noroviruso protrūkiai

Paprastai po noroviruso protrūkių keleiviai visi būdavo išlaipinami, ir visas laivas būdavo kruopščiai dezinfekuojamas, sakė Jeanas-Paulas Rodrigue‘as, Niujorko Hofstros universiteto tranzitinės geografijos profesorius.

„Jie ištuštindavo laivą ir nušluostydavo kiekvieną daikčiuką, išvalydavo visą laivą, – sakė J.-P. Rodrigue‘as, kuris yra parašęs nemažai mokslinių straipsnių apie pandemijas jūroje. – Kai kada laivas ir dezinfekuojamas.“

„Diamond Princess“ keleiviai laikomi karantino sąlygomis keturiolika dienų, stengiantis užkirsti kelią tolesniam viruso plitimui, tad ištuštinti laivą – ne išeitis. Laive, siekiant sumažinti viruso perdavimo riziką, imamasi tokių priemonių kaip ypač kruopštus valymas ir maisto pristatymas į kajutes, sakė J.-P. Rodrigue‘as.

Honkonge 3 600 kito lainerio – „The World Dream“ – keleivių sekmadienį buvo leista palikti laivą. Laive buvo paskelbtas karantinas nuo vasario 5 dienos, po to, kai Honkongo valdžia sunerimo, kai keleiviams iš ankstesnės kelionės buvo nustatytas koronavirusas.

Po to, kai buvo paskelbtas karantinas, operatorė „Dream Cruises Management Ltd.“ įvedė naujas sanitarines priemones ir patikrino visų laivo svečių bei įgulos narių temperatūrą. Keleiviai pasakojo, kad valytojai daug dažniau plovė denius ir kruopščiai valė turėklus bei duris.

Norovirusą išnaikinti, manoma, sunkiau nei koronavirusą, kuris, anot CDC, greičiausiai perduodamas iš žmogaus žmogui oro lašeliniu būdu kosint ir čiaudint, kaip ir kiti koronavirusai bei gripo virusai. Įprastų valymo procedūrų naudojant „Lysol“ dezinfekantą ar chlorkalkes turėtų pakakti virusui sunaikinti, sakė J.-P. Rodrigue‘as.

Virškinamojo trakto infekcija yra labiau užkrečiama, infekuoti asmenys „paskleidžia milijardus noroviruso dalelyčių, kai tuo tarpu vos kelių viruso dalelių užtenka susargdinti kitus žmones“, teigia CDC.

Naujos procedūros

Vis dėlto koronaviruso plitimas gali pareikalauti iš pramonės įvesti naujas procedūras kovoje su panašiais protrūkiais, tai yra viso laivo karantiną – retai naudojamą priemonę. Be to, laivynai galbūt apsvarstys galimybę naudoti naujas medžiagas, tokias kaip plastikas, kurios sudaro ne tokias palankias sąlygas bakterijoms. Kadangi, kaip sako ekspertai, veiksmingiausia apsauga prieš virusą yra dažnas rankų plovimas, laivai turėtų pasirūpinti, kad jų sistemose būtų papildomo vandens ir sanitarijos stotelės.

„Kruizinis laivas yra uždara autonominė (įskaitant ir vandens tiekimą) sistema, todėl reikia apsvarstyti kiekvieną atskirą pakeitimą, – sakė J.-P. Rodrigue‘as. – Šis virusas yra naujas užkratas, jis visiškai kitoks. Kovoje su juo prireiks naujų strategijų bei metodų.“

Kiekvienas naujas patvirtintas koronaviruso atvejis laive „Diamond Princess“ galimai pratęsia keturiolikos dienų karantiną kai kuriems keleiviams, vasario 7 dieną per spaudos konferenciją žurnalistams kalbėjo Michaelas Ryanas, vadovaujantis Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) nepaprastųjų situacijų programai.

Pasak K. Fresure‘o, vyriausybė ir kruizinių laivų operatorė keleiviams nė žodžiu neužsiminė apie ilgesnio karantino galimybę. Laivo svečiams iš pradžių buvo pranešta, kad karantinas pasibaigs vasario 19 dieną, dar prieš nustatant daugiau koronavirusu užsikrėtimo atvejų tarp keleivių.

„Man tai kelia didžiausią susirūpinimą – dėl naujų patvirtintų atvejų mūsų karantinas gali būti pratęstas, – sakė K. Frasure‘as – Ši mintis neišeina visiems mums iš galvos“.