Kim Jong Uno nedalyvavimas renginyje, kurį jis dažnai pasitelkdavo pademonstruoti jėgą šalies viduje ir užsienyje, pakurstė pasaulinę paaiškinimų paiešką. Po dviejų savaičių 36-erių metų lyderio apytikrė buvimo vieta tapo viena iš didžiausių pasaulio paslapčių, penima internetinėje erdvėje sklindančiais gandais, palydovinėmis nuotraukomis ir anoniminių šaltinių pranešimais.

Štai keletas aptarinėjamų galimų scenarijų:

1. Sveiksta po operacijos

Pirmas patikimas pranešimas, esą kažkas nutiko Kim Jong Unui, buvo vienas iš labiausiai tikėtinų ir nesėjančių panikos. „Daily NK“, Seule įsikūrusi internetinė naujienų agentūra, renkanti vidaus informaciją iš Šiaurės Korėjos žmonių, balandžio 21 dieną pranešė, kad Kim Jong Unui praėjusią savaitę buvo atlikta „širdies ir kraujagyslių sistemos chirurginė procedūra“ ir dabar jis beveik pasveiko.

Pranešime, gautame iš vieno nenustatyto šaltinio, nurodamos kelios konkrečios detalės, pavyzdžiui, kad Kim Jong Unas buvo gydomas Hjangsano medicinos centre, Pchenjano priemiestyje. Nors nė viena vyriausybė nepatvirtino pranešimo, Pietų Korėjos pareigūnai vėliau užsiminė, esą Kim Jong Unas, manoma, „vykdo įprastą veiklą“ šalies kaimo vietovėje, padedamas artimų patarėjų, – įtikima versija, siejama su atsigavimu po operacijos.

„Kim Jong Unas yra gyvas ir sveikas“, – sekmadienį „Fox News“ sakė Pietų Korėjos prezidento aukščiausio rango patarėjas. Tačiau specialusis patarėjas nacionalinio saugumo klausimais pridūrė, kad Kim Jong Unas nuo balandžio 13 dienos sveiksta Vonsano pajūrio kurorte, o tokia informacija neatitinka „Daily NK“ versijos.

2. „Rimtame pavojuje“

Praėjus vos kelioms valandoms po „Daily NK“ straipsnio, CNN pateikė didesnį susirūpinimą keliantį pranešimą apie Kim Jong Uno sveikatą, esą JAV tikrina žvalgybinę informaciją apie tai, kad Šiaurės Korėjos lyderis po operacijos yra „rimtame pavojuje“. Kaip atskiru pranešimu skelbė „Bloomberg News“, JAV pareigūnams buvo pranešta, kad Kim Jong Unas yra kritinės būklės, bet apie jo dabartinę būklę nieko tiksliai nežinoma.

Nors JAV prezidentas Donaldas Trumpas ketvirtadienį pareiškė manantis, kad CNN pranešimas „netikslus“ ir paremtas „senais dokumentais“, gandai apie Kim Jong Uno prastėjančią būklę tik dar sparčiau pasklido socialinėje žiniasklaidoje.

Šeštadienį „Reuters“ skelbė, kad Kinijos komunistų partijos Tarptautinis departamentas ketvirtadienį į Šiaurės Korėją išsiuntė konsultantų komandą, kurioje buvo ir medicinos ekspertų, patarti dėl Kim Jong Uno būklės.
Anot naujienų tarnybos, citavusios tris šaltinius, susipažinusius su situacija, nėra aišku, prie kokių išvadų dėl Šiaurės Korėjos lyderio būklės priėjo delegacija.

Kinijos užsienio reikalų ministerija, veikianti atskirai nuo Tarptautinio reikalų departamento, tik pranešė nusiuntusi Šiaurės Korėjai partiją koronaviruso tyrimui reikalingų reagentų. „Tai nėra grynai medikų komanda“, pirmadienį Pekine žurnalistams sakė ministerijos atstovas spaudai Gengas Shuangas.

3. Tik noras laikytis socialinio atstumo

Kinijos medikų grupė galėtų rasti sąsajų ir su šiuo metu jaučiamu dideliu susirūpinimu dėl „Covid–19“. Nors Šiaurės Korėja oficialiai neskelbia užsikrėtimų atvejų, šalis karantinavo tūkstančius žmonių, ir aukščiausio lygio JAV generolas Pietų Korėjoje pareiškė esąs „gana įsitikinęs“, jog šalyje yra užsikrėtusiųjų virusu. Kinija siunčia ekspertus į įvairias pasaulio šalis, žadėdama padėti įveikti pandemiją, prasidėjusią jos žemėje.

Seule veikiantis dienraštis „JoongAng Daily“ pirmadienį skelbė, kad Šiaurė Korėjos lyderis saviizoliuojasi. Laikraštis, cituojantis anoniminį šaltinį iš Kinijos, rašo, kad Kim Jong Unas tikrinęsis sveikatą po to, kai vienam iš jo asmens sargybinių buvo patvirtinta koronaviruso infekcija. Štai kodėl Kinija išsiuntusi apie 50 medikų į Šiaurės Korėją, rašė laikraštis.

4. Sužeistas per karines pratybas

Kim Jong Uno paieškos ne kartą nuvedė į rytinio Vonsano miesto vietoves, kur įsikūrusi prašmatni šeimos valda ir iš kur dažnai vykdomi raketų bandymai. Tinklalapio „38 North“ išnagrinėtos palydovinės nuotraukos parodė, kad traukinys, panašus į šarvuotą traukinį, naudojamą Šiaurės Korėjos lyderių, praėjusią savaitę buvo sustojęs vietos geležinkelio stotyje.

Rytinėje pakrantėje balandžio 14 dieną – likus dienai iki Saulės dienos šventės renginių, kuriuose Kim Jongas Unas nepasirodė, – užfiksuota daug karinių veiksmų, įskaitant sparnuotųjų raketų bandymus ir naikintuvų manevrus. Ri Jong Ho, žinomas Šiaurės Korėjos dezertyras, šiuo metu gyvenantis Jungtinėse Valstijose, Seulo dienraščiui „DongA Daily“ sakė, kad Kim Jong Unas greičiausiai buvo sužeistas per pratybas.

Vis dėlto mažai tikėtina, kad Šiaurės Korėjos kariniai pareigūnai būtų leidę savo aukščiausiajam vadovui priartėti prie veiksmų zonos tiek, kad jis galėtų būtų sužeistas. Be to, palydovų nuotraukos nepatvirtino, kad traukinys buvo sustojęs šioje teritorijoje iki balandžio 21 dienos. Balandžio 15 dienos vaizduose jokio traukinio neužfiksuota.

5. Siekis atkreipti dėmesį

Kai kas, pavyzdžiui, Yoon Sang–hyunas, Pietų Korėjos įstatymų leidėjas, vadovaujantis Korėjų santykių komitetui, kelia prielaidą, kad galbūt Kim Jong Uno dingimas yra būdas atkreipti dėmesį į režimą. Yoon Sang–hyuno nuomone, Šiaurės Korėjos lyderis turėtų pasirodyti visuomenėje per artimiausias dvi savaites, kad išvengtų destabilizuojančių debatų dėl jo valdžios išlaikymo ir galimų įpėdinių.

„Jeigu jis nepasirodys, tuomet iš tiesų kažkas nutiko, – pirmadienį Yoon Sang–hyuno žodžius žurnalistams cituoja dienraštis „DongA Daily“ – Kim Jong Unas šiuo metu akivaizdžiai nevaldo šalies taip, kaip įprasta.“

Žinoma, yra nemaža tikimybė, jog pasaulis niekada nesulauks išsamaus paaiškinimo. Kim Jong Unas panašiomis aplinkybėmis iš viešojo gyvenimo buvo dingęs šešioms savaitėms 2014 metais, tuo paskatinęs spekuliacijas, neva iš rikiuotės jis iškritęs dėl podagros ar kulkšnies traumos, buvo net spekuliuojama, esą jis nuverstas per perversmą.

Netrukus Šiaurės Korėjos valstybinė televizija parodė, kad jis vaikšto pasiramsčiuodamas ramentu. Taip ir nebuvo pateikta jokių jo dingimo priežasčių.