Kontrpuolimo planai – itin slapti, juos aptarinėti – beprasmiška

Visiška beprotybė, kuri Rusijos kariuomene padarys daugiau žalos nei naudos, vargu ar sustabdys jau vykstantį Ukrainos kariuomenės pasirengimą ilgai planuotam kontrpuolimui. Taip galima pavadinti rusų generaliteto sprendimą sunaikinti Kachovkos hidroelektrinę.

Nors Rusijos propagandiniai kanalai skelbia, kad ją raketomis susprogdino patys ukrainiečiai, vienas kvalifikuočiausių šio karo ekspertų buvęs Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo pulkininkas Olegas Ždanovas tvirtai tikina, jog tokios prielaidos – visiška nesąmonė.

Jo teigimu, užtvanka suprojektuota ir pastatyta taip, kad atlaikytų nedidelės galios atominio užtaiso sprogimą, Ukraina neturi tokios ginkluotės, kuria smogus galėtų pralaužti hidroelektrinę. Vienintelis būdas tai padaryti – sprogdinti viduje, o turint užtvankos brėžinius galima sprogmenis padėti taip, kad rezultatas būtų toks, kokio norima.

Todėl tiek O. Ždanovo, tiek ir kitų analitikų vertinimu, Kachovkos hidroelektrinės susprogdinimas – neabejotinai rusų kariuomenės darbas, šį faktą patvirtino ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis. Manoma, jog tam buvo ruoštasi iš anksto, nepatvirtintais duomenimis, atgabenti vagonai su sprogmenimis.

Jeigu šiuo drastišku būdu Rusijos generalitetas tikėjosi užkirsti kelią neprasidedančiam Ukrainos kariuomenės puolimui, vandeniu užpylus didelius sausumos plotus priversti ukrainiečius keisti savo planus ir taip laimėti laiko, ar šis sumanymas bent kiek pasiteisino?

Karybos ekspertas O. Ždanovas minėjo, jog kalbėti apie kontrpuolimo planus kol kas nėra prasmės, nes jie laikomi griežčiausioje paslaptyje. Jo vertinimu, hidroelektrinės susprogdinimo priežastimi tapo ne racionalus mąstymas, o Rusijos karinę vadovybę apėmusi panika.

Rusai sau ženkliai pablogino situaciją, Ukrainos kariai gavo platesnę saugumo zoną

„Rusai turės atsitraukti, nes išsiliejęs vanduo užtvindys jų įtvirtinimus bei minų laukus. Mums tai sukelia naujų problemų, nes vanduo išplaus minas, niekas nežino, kur jas nuneš srovė ir kaip vėliau reikės šias teritorijas išminuoti“, – svarstė O. Ždanovas.

Karybos ekspertas konstatavo, jog Ukrainos kariuomenei tai suteiks tik tikros naudos, nes išsiplečia saugumo zona, didėja teritorija, kurioje nebus Rusijos karių.

„Jie privalės atsitraukti nuo Dniepro bei kartu į kitas, toliau esančias pozicijas perkelti artileriją, kuria nuolatos apšaudomos mūsų karių pozicijos.

Tačiau jiems tai tėra tik dar vienas praradimas: Krymas lieka be vandens, nebebus galima pilnu pajėgumu paleisti Zaporižės atominės elektrinės, prarasta viena gynybos linija“, – konstatavo karybos ekspertas.

Vandens kliūtį sukėlė tik todėl, nes manė čia būsiant puolimą

Atsargos pulkininkas akcentavo, kad jo vertinimu ukrainiečių planuojamas kontrpuolimas dar neprasidėjo, o šiuo metu vyksta Rusijos ir Ukrainos kariuomenių generalinių štabų žaidimas, ukrainiečiai pradėjo žvalgybą mūšiu.

„Dabar esminė Rusijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo užduotis – atspėti, kurioje vietoje bus suduotas pagrindinis smūgis. Jie blaškosi ir to negali suprasti, nes kovos veiksmai suaktyvėjo visoje fronto linijoje, išskyrus tik dalį Zaporižės ir Chersono sektorių.

Kachovkos hidroelektrinės užtvanka

Štai šio chaoso ir panikos pasekme galėjo tapti Kachovkos hidroelektrinės susprogdinimas. Tai jie padarė tik todėl, nes manė bent jau šioje vietoje galėsiantys atremti puolimą, nes vanduo užlies labai dideles teritorijas. O kas jums sakė, kad mūsų kariuomenė planuoja persikelti per Dniepro upę?“, – svarstė karybos ekspertas.

Paniką kelia ukrainiečių veiksmai fronte ir į Rusiją besiveržiantys rusų savanoriai

Atsargos pulkininko vertinimu, hidroelektrinės užtvankos susprogdinimą galėjo nulemti Rusijos informacinėje erdvėje prasidėjusi panika.

Ukrainos kariuomenės štabui neteikiant iš esmės jokios aiškesnės informacijos apie suaktyvėjusios kovos veiksmus fronte, rusų socialiniuose tinkluose pilna pranešimų, jog ukrainiečiai veržiasi į priekį, keliose fronto vietose pralaužė priešakines gynybos linijas.

Karas Ukrainoje

Šiame kontekste reikia paminėti ir įvykius prie Ukrainos sienos esančioje Rusijos Belgorodo srityje, kur reidus rengia su Vladimiro Putino režimu besikaunantys rusų savanoriai. Tai, kad Kremliaus propagandistai neigia akivaizdžius faktus ir tikina, jog į Rusiją veržiasi visai ne rusai, o ukrainiečių daliniai, informaciniame lauke sukelia tik dar daugiau chaoso, nes socialiniuose tinkluose pateikiama kardinaliai skirtinga informacija.

„Pagrindinis jų vadas sėdi bunkeryje ir tyli, Bolgorode vyksta neaišku kas, penkios gyvenvietės jau kontroliuojamos ginkluotų rusų, kurie teigia kovojantys su V. Putino režimu. O tai jau pirmieji pilietinio karo požymiai“, – apie nuotaikas, kurios neabejotinai apėmė ir aukščiausią karinę vadovybę kalbėjo karybos ekspertas O. Ždanovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)