Tie, kurie nori sužinoti, ar tarp 423 000 paskiepytų žmonių yra jų draugas, kaimynas ar Paragvajaus politinio elito narys, atsakymą gali rasti vos keliais spustelėjimais Sveikatos apsaugos ministerijos svetainėje.

Viešoje duomenų bazėje skelbiamas asmens vardas, vakcinacijos vieta, vakcinos tipas ir dozių skaičius. Slinkite žemyn ir pamatysite, kad gegužės 19 d. buvęs prezidentas Fernando Lugo gavo pirmąjį „Sputnik V“ skiepą, o Carlitos Vera, gerai žinomas Paragvajaus komikas, pasiskiepijo „Covaxin“.

„Tai piliečių priežiūros priemonė, – interviu sakė sveikatos apsaugos ministro pavaduotoja Lida Sosa. – Buvo žmonių, kurie patikrino sąrašą ir pranešė apie asmenis, pasiskiepijusius neteisėtai.“

Paragvajaus asmens duomenų viešinimo laipsnis būtų netoleruojamas daugelyje šalių, turinčių griežtesnius sveikatos privatumo įstatymus. Tačiau turint tik tiek dozių, kad būtų galima pilnai vakcinuoti 7 proc. gyventojų, ir atsižvelgiant į giliai įsišaknijusią korupcijos kultūrą, – Paragvajus Pietų Amerikoje užėmė antrą vietą nuo galo pagal „Transparency International“ 2020 m. korupcijos suvokimo indeksą, – nenuostabu, jog kyla visuotinis susirūpinimas dėl žmonių, siekiančių prasibrauti prie skiepų be eilės.

Vadinamieji VIP skiepų skandalai, kuriuose įsipainiojo aukšti vyriausybės pareigūnai ir politikai, pasinaudoję savo įtaka ir pasiskiepiję slapta, sukrėtė ir Argentiną, Peru, Libaną, Ispaniją bei Filipinus.

Paragvajuje skiepijami žmonės gali prašyti nebūti įtraukti į viešą sąrašą, tačiau, pasak L. Sosos, kol kas niekas neprašė likti anonimu.

JAV gyvenantis 23 metų paragvajietis programinės įrangos inžinierius Valentinas Sanchezas tėvynėje tapo šiokia tokia įžymybe dėl savo pastangų susekti neteisėtai pasiskiepijusius.

V. Sanchezas balandžio mėnesį kūrė programą, skirtą nagrinėti Sveikatos apsaugos ministerijos vakcinacijos duomenims, kad patenkintų savo smalsumą, kaip skirstomos dozės, kai jo mergina pasiūlė tuo pačiu paieškoti vakcinų apgavikų.

Jis nustatė daugiau kaip 500 įtartinų atvejų, lygindamas skiepų sąraše esančius vardus ir asmens kodus su asmenimis, kuriuos rado valstybės tarnautojų ir politikų viešose duomenų bazėse.

Nors paaiškėjo, kad daugelis jų turi fizinę negalią, todėl ir buvo vakcinuoti be eilės, tyrinėdamas toliau jis aptiko Mirtą Gusinky, tuo metu valdančiosios Kolorado partijos senatorę, vakcinuotą be eilės.

M. Gusinky kilus viešam pasipiktinimui praėjusį mėnesį atsistatydino. Tą pačią savaitę Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad 88 nepagrįstus vakcinacijos atvejus perduos prokuratūrai, prieš tai peržiūrėjusi 518 jai pateiktų bylų.

„Kadangi turime tiek mažai vakcinų ir žmonės nepasitiki procesu, vienintelis būdas jiems įkvėpti daugiau pasitikėjimo yra šis sąrašas, – sakė V. Sanchezas. – Žmonės pasinaudos visa savo įtaka, kad tik galėtų pasiskiepyti. Kalbame apie gyvenimo ar mirties situaciją.“

Vakcinų stygius

Vyriausybė nupirko arba gavo kaip auką 981 400 šešių skirtingų vakcinų dozių, o dar trūksta beveik 8 milijonų. Turtingi paragvajiečiai nelaukia, ir jau tūkstančiai žmonių nuskrido į Majamį ar kitur JAV, kad pasiskiepytų.

Šiuo metu Paragvajuje gali pasiskiepyti tik sveikatos priežiūros darbuotojai, nėščiosios ir 60 metų ar vyresni žmonės.

Šalyje, kurioje virusas nusinešė daugiau kaip 10 000 gyvybių, mirčių skaičius vienam gyventojui per pastarąsias 7 dienas yra didžiausias pasaulyje, o milijonui žmonių tenka beveik 126 mirusieji, rodo „Bloomberg“ surinkti duomenys.

Pagal infekcijas šalis užima šeštą vietą. Mirštamumo lygis nuo pandemijos pradžios yra tarp 30 didžiausių pasaulyje.

Pasak sveikatos apsaugos ministro pavaduotojos L. Sosos, situacija gali išlikti kritiška visą liepos mėnesį, nes „pavargę ir nusikamavę“ gyventojai nebepaiso prevencijos priemonių, tokių kaip socialinis atsiribojimas ir kaukės.

„Tai atsispindi mūsų sveikatos sistemoje, kuri šiai dienai yra perpildyta, – sakė L. Sosa. – Esame kritiškiausioje pandemijos stadijoje.“