RUSI atliktas tyrimas parodė, kad britų armijai ir NATO sąjungininkams „kritiškai trūksta“ artilerijos ir amunicijos, praneša BBC.

Taigi, pareiškė RUSI, JK kariuomenė negali užtikrinti patikimo gynybos.

Savo ruožtu JK gynybos ministerija pabrėžė, kad šalis glaudžiai bendradarbiauja su NATO ir yra „gerai pasirengusi imtis lyderio vaidmens“.

RUSI tyrimo išvados paskelbtos prieš pat NATO viršūnių susitikimą Londone, kur bus minimas Aljanso įkūrimo 70-mečio jubiliejus.

JK ir kitos NATO narės po Rusijos 2014 m. įvykdytos Krymo aneksijos dislokavo karius Rytų Europoje. Šiuo metu apie 800 britų karių yra dislokuoti Estijoje.

Vis dėlto RUSI tyrimas atskleidė, kad JK karinėms pajėgoms, palyginti su Rusija, tiesiog trūksta įrangos ir amunicijos.

Analitinis centras ištyrė JK karinius pajėgumus „mažai tikėtino intensyvaus karinio konflikto tarp NATO ir Rusijos kontekste, kuriame JK žada imtis realių karinių veiksmų sausumoje“.

„Šiuo metu yra kilusi rizika, kad JK, nesugebėdama tinkamai kovoti, gali būti įveikta priešiškų jėgų realiam konfliktui nė neprasidėjus“, – teigiama RUSI ataskaitoje.

Pasak analitikų, Didžioji Britanija ginkluotės požiūriu „visapusiškai nusileistų“, todėl priešų artilerija lengvai sutriuškintų britų dalinius.

Idėjų kalvė tvirtina, kad Rusijos artilerija ir raketų baterijos jau įrodė savo galimybes, 2014 m. per itin trumpą laiką sunaikindamos du Ukrainos batalionus.

JK ir kitoms NATO sąjungininkams ne tik trūksta artilerijos vienetų, bet ir amunicijos atsargų bei logistikos pajėgumų.

Pasak RUSI, britų sausumos artilerijos „atnaujinimas ir modernizavimas“ yra „būtinas ir kritinis prioritetas“.

Gynybos ministerija savo ruožtu tvirtina, kad „JK nėra viena, mes turime NATO sąjungininkus, kurie glaudžiai bendradarbiauja ore, jūroje, sausumoje, branduolinėje srityje ir kibernetinėje erdvėje, kad atgrasytų grėsmes ir reaguotų į krizes“.

„Kaip daugiausia išlaidų kariuomenei skiriančios NATO partnerės Europoje, JK karinės pajėgos yra gerai pasirengusios imtis lyderio vaidmens priešinantis grėsmėms ir užtikrinant britų saugumą šalyje ir už jo ribų“, – sakoma Gynybos ministerijos pranešime.

Prieš tris savaites Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pareiškė, kad NATO ištiko „smegenų mirtis“ dėl esą silpstančio pagrindinio transatlantinio aljanso garanto – Jungtinių Valstijų – ryžto.

JK Gynybos ministerijos rugpjūtį paskelbti duomenys parodė, kad šalies karių skaičius jau devintus metus iš eilės mažėja.

Anksčiau Bendruomenių Rūmų Viešųjų finansų komitetas paskelbė, kad Gynybos ministerijos 10 metų karinės ginkluotės ir įrangos planų įgyvendinimui trūksta mažiausiai 7 mlrd. svarų sterlingų (apie 8,16 mlrd. eurų).

Pernai Škotijoje apsilankė Rusijos kariuomenės delegacija, stebėjusi vieną didžiausių Europoje NATO pratybų. Vizitas vyko pagal JK tarptautinius įsipareigojimus, užtikrinančius skaidrumą ir tarpusavio pasitikėjimą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (281)