Jos teigimu, 25 moterys buvo laikomos vieno Bučos namo rūsyje 25 dienas. L. Denysova tvirtina, kad devynios seksualinės prievartos aukos yra nėščios.

„Rusijos kareiviai joms pasakė, kad jas prievartaus taip, jog joms nekils noras turėti lytinių santykių nė su vienu vyru, taigi, ir nesusilauks ukrainiečių vaikų“, – sakė Ukrainos ombudsmenė.

L. Denysova pažymėjo, kad šiuo metu neįmanoma įvertinti okupacijos metu Rusijos kareivių įvykdytų seksualinių nusikaltimų masto, nes ne visos prievartos aukos yra pasiryžusios papasakoti, kas nutiko.

Prieš keletą dienų Ukrainos Aukščiausiosios Rados įgaliotinė žmogaus teisių klausimu pareiškė, kad Bučoje penki rusų kareiviai išprievartavo 14-os metų amžiaus mergaitę, kuri pastojo. Taip pat mieste buvo išprievartautas 11-os metų amžiaus berniukas.

Laikraštis „The New York Times“ ilgame straipsnyje apie masines žudynes Bučoje papasakojo vietos gyventojo Volodymyro Šepitkos istoriją. Vyras sakė, kad pasibaigus okupacijai jo sūnėnas jų namuose aptiko moters kūną su šautine žaizda galvoje. Atvykę policininkai rado atplėštų prezervatyvų pakelių bei vieną panaudotą prezervatyvą.

BBC paskelbė 50-ies metų amžiaus Anos, gyvenančios Kyjivo srityje, kaimo vietovėje, esančioje už 70 kilometrų nuo sostinės, pasakojimą.
Ji teigia, kad kovo 7 d. dieną ją išprievartavo čečėnas, kariaujantis Rusijos pusėje. Moters vyras bandė apginti savo žmoną ir buvo nužudytas.

Anot Anos, ją išgelbėjo į namą užėję keturi kareiviai, kurie išsivedė čečėną ir keletą dienų gyveno jos name. Jiems pasišalinus, ji rado narkotikų ir tablečių „Viagra“.

Moteris tvirtina, kad okupacijos metu kareiviai „apsirūkydavo ir prisigerdavo“.

L. Denysova nurodė, kad Ukraina turi įrodymų apie „Ukrainos žmonių genocidą“, o prievartavimas yra naujas Rusijos pajėgų ginklas. L. Denysova pridūrė, kad moterų prievartavimai tęsėsi mėnesį.

„Mes ir toliau dokumentuosime šiuos siaubingus nusikaltimus, o kiekvienas nusikaltėlis bus nubaustas“, – teigė ji. Rusija neigia Bučoje vykdžiusi žiaurumus.

Ukrainos parlamento įgaliotinė žmogaus teisių klausimu pranešė, kad Rusijos kariai taip pat prievartauja nepilnamečius.

Kryvyj Riho karinės administracijos vadovas Oleksandras Vilkulas savo ruožtu nurodė, kad tarp seksualinio smurto aukų Chersono srityje – 16-metė paauglė ir 78-erių moteris.

Tuo metu Jungtinės Tautos (JT) reikalauja atlikti nepriklausomą tyrimą dėl Rusijos invazijos metu Ukrainoje gautų pranešimų apie išprievartavimus ir seksualinį smurtą.

„Vis dažniau girdime apie išprievartavimus ir seksualinį smurtą. Šie tvirtinimai turi būti nepriklausomai ištirti, kad būtų galima užtikrinti teisingumą ir atskaitomybę“, – JT Saugumo Tarybos posėdyje teigė JT moterų agentūros vadovė Sima Bahous.

Rusijos kariuomenę karo nusikaltimais taip pat kaltina tokios žmogaus teisių grupės, kaip „Amnesty International“ ir „Human Rights Watch“ (HRW). Pastaroji organizacija kiek anksčiau pranešė, kad Charkivo srityje rusų karys vienoje mokykloje kelis kartus išprievartavo 31-erių moterį. Tuo metu „Amnesty“, remdamasi liudininkais, skelbė, kad Rusijos kariai gatvėse ir privačiuose namuose šaudo civilius. Vienu atveju moteris buvo išprievartauta kelis kartus, kai buvo nužudytas jos vyras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją