Toks žingsnis argumentuotas tuo, kad būtina tęsti kovą su „Islamo valstybės“ (IS) šalininkais Mindanao saloje. Karo padėtis saloje buvo paskelbta gegužės pabaigoje. Tada islamistai užėmė Maravio didmiestį. Po kelis mėnesius trukusių kruvinų mūšių, kurie nusinešė daugiau kaip 1 200 žmonių gyvybių, vyriausybiniai daliniai dabar vėl kontroliuoja miestą. Tačiau regione IS šalininkai esą vėl mėgina verbuoti naujus kovotojus.

Gynybos ministras Delfinas Loranzana per debatus sakė: „Maištas nebaigtas. Jis tik persikėlė į kitą vietą“. Šiuo metu esą islamistai pirmiausiai mėgina naujų IS šalininkų rasti tarp jaunimo. Prezidentas R. Dutertė laiške parlamentui net įspėjo dėl kalifato sukūrimo.

Remiantis Filipinų įstatymais, prezidentas pats gali daugiausiai 60 dienų paskelbti karo padėtį. Tačiau kad ji būtų pratęsta, reikalingas parlamento daugumos pritarimas. R. Dutertė užsienio yra kritikuojamas dėl kruvinų savo veiksmų prieš tikrus ir spėjamus su narkotikais susijusius nusikaltėlius - nuo jo kadencijos pražios prieš pusantrų metų jau nužudyta tūkstančiai žmonių.