Izraeliečių kariuomenės išplatintame pareiškime nurodoma, kad 21 metų kariškiui buvo pataikyta į galvą „operatyvinės veiklos metu“. Incidentas įvyko netoli Jabado miestelio, esančio netoli Vakarų Kranto šiaurinio Džanino miesto.

Atstovė nepateikė išsamesnės informacijos apie incidentą.

Palestiniečių saugumo šaltiniai sakė, kad susirėmimai kilo praėjusią naktį, Izraelio pajėgoms surengus reidą toje gyvenvietėje.

Kariuomenės atstovas pulkininkas leitenantas Jonathanas Conricusas sakė, kad kariai nuvyko suimti palestiniečių įtariamųjų.

„Jabadas yra žinomas teroristų, jiems prijaučiančių žmonių ir teroristinės veiklos šalininkų karštasis taškas“, – sakė jis.

Pajėgos traukėsi iš kaimo, kai buvo mestas akmuo, kuris pataikė kariui į galvą, sakė atstovas ir pridūrė, kad kariai ieško kaltininko.

„Kovos veikla tęsiasi“, – nurodė J. Conricusas. Pasak jo, tai pirmas atvejis šiais metais, kai per kovos veiksmus žuvo karys.

Incidento aplinkybės primena specialiųjų pajėgų seržanto žūtį 2018 metų gegužę per arešto operaciją Amario palestiniečių pabėgėlių stovykloje netoli Vakarų Kranto Ramalos miesto.

Per tą incidentą karys žuvo, kai nuo pastato jam ant galvos buvo numestas akmens luitas.

Užpuoliką Izraelio karinis teismas nuteisė kalėti iki gyvos galvos.

Antradienio incidentas įvyko prieš JAV valstybės sekretoriaus Mike'o Pompeo vizitą Izraelyje.

M. Pompeo sakė, kad trečiadienį per derybas Jeruzalėje, be kitų dalykų, aptars Izraelio premjero Benjamino Netanyahu planus aneksuoti didelę okupuoto Vakarų Kranto dalį, nors palestiniečiai įspėja, kad tai sužlugdytų ilgalaikio taikos susitarimo perspektyvas.

Interviu, kurį antradienį publikavo B. Netanyahu remiantis laikraštis „Israel Hayom“, M. Pompeo sakė, kad aneksijos planai bus aptarti per jo derybas Jeruzalėje, bet galiausiai dėl jų įgyvendinimo spręs Izraelis.

„Pasidalysime savo nuomone geriausiu įmanomu būdu, – laikraščiui sakė JAV valstybės sekretorius. – Aiškiai pasakėme, kas, mūsų nuomone, atitinka tarptautinės teisės reikalavimus. Aiškiai pasakėme, kad Izraelis gali priimti savo teisinius sprendimus.“

JAV prezidentas Donaldas Trumpas sausio mėnesį pristatė ilgai lauktą Artimųjų Rytų taikos planą, kuriuo pritarė, kad Izraelis aneksuotų rajonus aplink žydų gyvenvietes palestiniečių žemėje, nors Jungtinės Tautos perspėja, kad tai būtų tarptautinės teisės pažeidimas.

Izraelis Vakarų Krantą kontroliuoja nuo 1967-ųjų, kai užėmė jį per Šešių dienų karą. Vakarų Krante gyvena beveik 3 mln. palestiniečių ir maždaug 400 tūkst. izraeliečių, pastarieji – nausėdijose, kurios pagal tarptautinę teisę laikomos neteisėtomis.