Gabono gyventojus žinia apie perversmą pasiekė televizijos ekranuose pasirodžius kariuomenės pareigūnams, kurie pranešė, jog armija perėmė vyriausybės kontrolę siekdama „atkurti demokratiją“ šalyje.

Netrukus šios vakarų Afrikos valstybės sostinės Libervilio gatvėse pasirodė didesnės, nei įprasta kariuomenės pajėgos, patruliavo tankai ir kitos šarvuotosios transporto priemonės.

Gabono sostinė Libervilis po perversmo bandymo

Perversmas numalšintas

Tai, kad perversmas buvo numalšintas dar tą pačią dieną paskelbė Gabono vyriausybė, o dauguma perversmininkų buvo sulaikyti.

„Ramybė sugrįžo, situacija kontroliuojama“, – pirmadienį naujienų agentūrai AFP sakė vyriausybės atstovas Guy-Bertrand'as Mapangou.

Vyriausiasis perversmininkų lyderis buvo suimtas, o du jo šalininkai žuvo šturmuodami visuomeninio radijo pastatą, pranešė prezidentūra.

„Padėtis valdoma“, – sakoma prezidentūros pranešime ir nurodoma, kad radijo stoties pastate laikyti įkaitai buvo išvaduoti.

Įvykių centre – žinomas keliautojas iš Lietuvos

Visą šią sumaištį teko patirti ir žinomam keliautojui bei tinklaraštininkui iš Lietuvos Danui Pankevičiui. Daugiau nei 160 pasaulio valstybių aplankiusiam vyrui viešnagė Gabone neabejotinai įstrigs ilgam.

Danas Pankevičius Libervilyje po nepavykusio perversmo

Savo įspūdžiais iš Gabono sostinės Libervilio jis pasidalijo su savo sekėjais feisbuko paskyroje.

D. Pankevičius į šalį atvyko iš Sao Tomės ir Principės, kurioje keliavo ir ilsėjosi po ką tik prasirgtos maliarijos ir denge viruso.

„Šalyje esu nuo gruodžio 28 dienos. 2 dienas praleidau nacionaliniame parke šalia sostinės, stebėjau didžiausius pasaulio vežlius, kurie atplaukia naktį dėti kiaušinių paplūdimyje, – teigė keliautojas, – O visas kitas dienas teko praleisti sostinėje, tvarkantis vizos pratęsimo reikalus, bei darantis Kongo Respublikos vizą. Be paso negalėjau palikti sostinės“.

Šiuo metu jis laikinai apsistojęs karinės bazės viešbutyje. „Pakuoju daiktus ir ketinu už 10 minučių palikti šią vietą. Išvykti iš miesto gali būti keblu, nes visi autobusų vairuotojai streikuoja dėl 8 mėnesius nemokėtų atlyginimų“, – teigė D. Pankevičius.

Danas Pankevičius Libervilyje po nepavykusio perversmo

Anot jo, situacija dabar rami, gyvenimas grįžo į savo vėžias. „Tik daugiau karių gatvėse ir gan dažnai praskrenda kariniai sraigtasparniai“, – tvirtino keliautojas.

Danas Pankevičius Libervilyje po nepavykusio perversmo

Keliauja jau keletą mėnesių

Savo kelionę vyras pradėjo prieš keletą mėnesių, o grįžti į Lietuvą ketina iki balandžio mėnesio. Iš pradžių D. Pankevičius aplankė Namibiją, kur praleido 3 savaites gyvendamas su skirtingomis gentimis San, Ovahakaona ir Himba žmonių kaimuose.

„Turiu palapinę, vandens valymo įrenginį, saulės baterijas ir visus kitus dalykus reikalingus išgyvenimui bet kur. Esu gerai pasiruošęs, – teigė jis, – Kitose Namibijos vietose nebuvau, nes prieš porą metų aš ten pragyvenau virš pusantro mėnesio. Pamačiau, ką norėjau“.

„Po Namibijos keliavau į vieną iš pačių uždariausių Afrikos šalių – Angolą. Labai džiaugiausi gavęs vizą. Šalyje praleidau 1 mėnesį. Tiek laiko galiojo viza. Bet 11 dienų Angoloje prasirgau maliarija ir denge, bei šių ligų sukeltomis komplikacijomis“, – pasakojo D. Pankevičius.

Po Angolos vyras teigė skridęs į Sao Tomę ir Principę, kad sustiprėtų ir atsigautų. „Tai saugi šalis ir lengva joje keliauti. Gabone praleisiu dar iki 3 savaičių, tada keliausiu į Kongo Respubliką, vakar gavau vizą“, – sakė jis.

Paskui laukia kelionė į Centrinės Afrikos Respubliką, Kamerūną ir Čadą. Galbūt ir Nigerį. „Tai priklausys nuo to ar gausiu vizas, nes kai kurios šalys turistinių neišduoda. Bet mane iki šiol sėkmė lydi, kalbant apie vizas. Papuolu net į pačias uždariausias šalis“, – teigė keliautojas.

Vyras pasidžiaugė, kad įvykiai Gabone kelionės planų nesujaukė, nes viskas įvyko per labai trumpą laiką.

Dano Pankevičiaus keliones galima sekti socialiniuose tinkluose, jo feisbuko bei instagramo paskyrose.

Ragino sukilti

Gabono kariai pirmadienį anksti ryte per valstybinį radiją paragino žmones „pakilti“ ir paskelbė, jog bus suformuota „nacionalinė atkūrimo taryba“, pasiligojusiam prezidentui Ali Bongo pernai rudenį išvykus gydytis į užsienį. Šiuo metu jis yra privačioje rezidencijoje Maroko sostinėje Rabate.

Kai buvo skaitomas šis pareiškimas, prie valstybinės televizijos būstinės sostinės centre aidėjo šūviai. Karinės mašinos blokavo prieigą prie prospekto, kur įsikūrusi televizija.

Gabono sostinė Libervilis po perversmo bandymo