Šiuo metu į regioną atplaukė didelis priešpovandeninis laivas „Severomorsk“, o nuo liepos 17 d. rajone bus ir raketinis kreiseris „Maršal Ustinov“.

Anksčiau buvo skelbta, kad Norvegija paskelbė 200 mylių teritoriją aplink Špicbergeną savo ekonominės veiklos zona ir, nepaisant ypatingo archipelago statuso, trukdo ten dirbti Rusijos žvejams, primena rosbalt.ru.

Rusija šio sprendimo nepripažįsta. Karinio jūsų laivyno vadovas Vladimiras Vysockis pažadėjo psichologinį žvejų palaikymą pramoninės žvejybos sezono metu, atsiunčiant į Špicbergeno rajoną karinius laivus.

Su prašymu palaikyti į laivyną balandžio mėnesį kreipėsi Rusijos valstybinio žuvininkystės komiteto vadovas Andrejus Kraininas. V. Vysockis teigė, kad „tokia praktika pas mus jau yra taikoma nuo 2004 m.“.

KJL informacinė tarnyba pažymi, kad „periodiški karinių šiaurės flotilės laivų pasirodymai Arkties regione bus vykdomi pagal poreikį“.

Špicbergeno archipelagas yra pati šiaurinė Norvegijos dalis. Jis turi ypatingą statusą: ūkinę veiklą ten vykdo Norvegija ir Rusija.