Pirmadienio naktį pranešama apie vėl griaudėjančius sprogimus Charkove, įnirtingi mūšiai verda ir Makarove, Kijevo srityje, kur liudininkai teigė matę važiuojant daug rusų karinės technikos.

Apie oro antskrydžius naktį iš sekmadienio į pirmadienį pranešta Žytomyre ir Zaporožėje.

Mykolajivo sritis taip pat ruošiasi puolimui. Apie tai pranešė srities vadovas.

Ukrainos ginkluotųjų gynybos pajėgų feisbuko paskyroje kiek po vidurnakčio pasirodė nauja žinutė, kurioje teigiama, kad šiandien Ukrainos gynybos pajėgoms buvo sunkus metas.

„Rusai tęsia šaudymą beveik visomis kryptimis. Karinės oro pajėgos susiduria su agresoriumi tiek danguje, tiek ant žemės. Didvyriškai laikome aviacijos įgulos gynybą, ištveriame šaudymą ir priešų atakas. Karinių oro pajėgų kariai drąsiai duoda atkirtį kituose miestuose“, – rašoma socialiniame tinkle.

Kijevo blokada – melas

Sekmadienio vakarą Kijevo meras Vitalijus Kličko neva davė ilgą interviu naujienų agentūrai „Associated Press“.

Atsakydamas į žurnalisto klausimą, ar valdžia ketina evakuoti Kijevo gyventojus, V. Kličko kelias minutes tylėjo, o paskui pasakė:

„Mes negalime, nes visi keliai užblokuoti, – sakė jis. – Dabar esame apsupti.“

Tačiau vėliau mero atstovė patikino, kad Kijevas nėra apsuptas, žmonės gali judėti ir kad tokie teiginiai – tik melas ir manipuliacija.

Vėliau Kijevo meras išplatino pranešimą, kuriame taip pat paneigė teiginius apie Kijevo apsuptį.

V. Kličko atsisakė sakyti, kad Kijevas yra „apsuptas“, teigia, jog tai paskleidė rusų žiniasklaida.

Kijevo meras Vitalijus Kličko, kreipdamasis į Kijevo gyventojus dėl komendanto valandos, pareiškė, kad teiginį, jog Kijevas yra „apsuptas“, jam neteisingai priskyrė Rusijos žiniasklaida.

„Rusija ir toliau kovoja prieš Ukrainą ne tik kariniais ginklais, bet ir informacija. Jie kuria netikrus valdžios pareigūnų puslapius, manipuliuoja informacija, kuria tam tikras legendas. Šiandien jie sukūrė mano „Instagramo“ puslapio kloną.

„Vakare Rusijos interneto leidiniai su nuoroda į mane išplatino informaciją, kad Kijevas neva apsuptas ir žmonių evakuacija neįmanoma. Ir keista, kad tai ėmė skleisti ukrainiečių „telegramos“.

Netikėkite melu! Pasitikėkite tik oficialių šaltinių informacija“, – sakė meras „Telegram“ paskelbtame vaizdo pranešime.

V. Kličko pareiškimą padarė interviu agentūrai „Associated Press“.

A. Lukašenka prisiėmė atsakomybę už tai, kad Ukrainos delegacijos išvykimo, derybų ir sugrįžimo metu visi Baltarusijos teritorijoje esantys lėktuvai, sraigtasparniai ir raketos liks ant žemės.

Ukraina sekmadienį pranešė surengsianti derybas su Rusija prie sienos su Baltarusija, netoli Černobylio atskirties zonos.

Ši žinia buvo paskelbta po Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio ir Baltarusijos autoritarinio lyderio Aliaksandro Lukašenkos pokalbio telefonu, ketvirtą dieną besitęsiant didelio masto Rusijos pajėgų puolimui prieš provakarietišką kaimynę.

„Politikai susitarė, kad Ukrainos delegacija susitiks su Rusijos atstovais be išankstinių sąlygų prie Ukrainos ir Baltarusijos sienos, netoli Pripetės upės“, – sakoma V. Zelenskio kanceliarijos pranešime.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas teigė, kad jo šalies delegacija šiuo metu yra Baltarusijos mieste Gomelyje.

Rusijos pajėgoms sekmadienio ryte įsiveržus į Charkivą, antro pagal dydį Ukrainos miesto gatvėse vyksta susirėmimai, trata kulkosvaidžiai ir aidi sprogimai, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Susirėmimai Ukrainos šiaurės rytuose esančiame mieste užvirė sekmadienio rytą, kautynės vyksta keliose vietose.

Charkivo srities administracijos vadovas Olehas Sinjehubovas socialiniame tinkle „Facebook“ parašė, kad „Rusijos priešo lengvoji technika prasiveržė į miestą“, ir paragino gyventojus likti slėptuvėse.

„Ukrainiečių ginkluotosios pajėgos likviduoja priešą“, – pridūrė jis.

Kol Charkive verda mūšiai, už 400 kilometrų į vakarus esančio Kijevo miesto administracija pareiškė, kad, nepaisant susirėmimų su „diversantų grupuotėmis“, visą sostinę tebekontroliuoja ukrainiečių pajėgos.

Rusija pirmą kartą pripažino patyrusi aukų Ukrainoje ir nesiliauja grasinusi Ukrainos vadovybei.

„Rusų kariai, vykdydami specialiąją operaciją, demonstruoja narsą ir didvyriškumą, - sekmadienį sakė Gynybos ministerijos Maskvoje atstovas Igoris Konašenkovas, jį cituoja agentūra TASS. – Deja, tarp mūsų bičiulių yra žuvusių ir sužeistų.“

Skaičių atstovas neįvardijo. Tačiau jis pabrėžė, kad nuostoliai daug mažesni nei „likviduotų nacionalistų“ skaičius. Rusija Ukrainos ginkluotąsias pajėgas vadina neonaciais. Ukraina nurodė, kad iki šiol žuvo apie 4 300 rusų karių. Šių duomenų nepriklausomai patikrinti neįmanoma.

I. Konašenkovas dar kartą pagrasino Ukrainos vadovybei. „Kijevo režimo lyderiai ir jų vykdytojai“ esą žinomi. „Jūs visi būsite surasti ir neišvengiamai turėsite prisiimti didelę atsakomybę“, – kalbėjo I. Konašenkovas. Jis apkaltino Ukrainą pažeidžiant elgesio su karo belaisviais konvenciją.

Ukrainos atstovai ragino internete rodyti nužudytų ir į nelaisvę paimtų rusų karių nuotraukas ir vaizdo medžiagą. Taip esą bus įrodyti dideli rusų nuostoliai. Ukrainą užpuolusi Rusija kalba ne apie karą, bet apie „specialiąją karinę operaciją“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės