Per pastarąsias šešias savaites Rusijos sausumos pajėgos aiškiai perėjo į ilgalaikę gynybinę poziciją daugelyje Ukrainos fronto linijos dalių, pranešė Jungtinės Karalystės gynybos ministerija socialiniame tinkle „Twitter“. Taip pat priduriama, kad Rusijos pajėgos nebeturi gebėjimų vykdyti puolimą. Ukrainos prezidentas V. Zelenskis teigia, kad Rusija verčia Chersoną „zona be civilizacijos“.

„Prieš Rusijos įžengimą, šis regionas, kaip ir visi kiti Ukrainos regionai, buvo visiškai normalus ir saugus, ten buvo garantuotos visos socialinės paslaugos žmonėms... Ten buvo garantuotas gyvenimas. Ir dabar Rusija bando padaryti Chersono regioną tiesiogine atskirties zona“, – kalbėjo V. Zelenskis.

Nuo spalio 10 d. Rusija sudavė daugiau kaip 300 smūgių Ukrainos elektrinėms, sunaikindama maždaug trečdalį šalies energijos gamybos pajėgumų. Rusija neslepia, kad Ukrainos energetikos infrastruktūra yra vienas pagrindinių jos taikinių. Apie 4 mln. žmonių visoje Ukrainoje dėl Rusijos bombardavimo nutrūko elektros energijos tiekimas, pranešė Ukrainos prezidentas.

Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Antonio Guterresas penktadienį paragino pratęsti susitarimą dėl Ukrainos grūdų eksporto.

Pagal šį susitarimą, kurį liepą pasirašė JT, Ukraina, Rusija ir Turkija, iš Ukrainos jau eksportuota daugiau kaip 9 mln. tonų grūdų. Tai padėjo sušvelninti Rusijos invazijos į Ukrainą pakurstytą pasaulinę maisto krizę, tačiau kilus neapibrėžtumui dėl tolesnio šios sutarties galiojimo, vėl buvo pastebėtas maisto kainų kilimas.

Kaip skelbia „The Guardian“, per susitikimą su prezidentu Vladimiru Putinu, kurį transliavo valstybinė televizija, Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu pareiškė, kad rugsėjį paskelbta dalinė rezervistų mobilizacija „baigta“ ir „jokių papildomų priemonių neplanuojama“. Jis dar sakė, kad karo zonoje yra 82 tūkst. mobilizuotų karių, o dar 218 tūkst. karių dalyvauja mokymuose.

JAV suteiks Ukrainai 275 mln. dolerių papildomos karinės pagalbos, įskaitant ginklus, amuniciją ir įrangą iš JAV gynybos departamento atsargų, pranešė valstybės sekretorius

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)