Nuo plataus masto invazijos pradžios 2022 metų vasario 24 dieną iki 2023 metų balandžio 8 dienos Ukrainos ginkluotosios pajėgos eliminavo apie 177 680 Rusijos karių, įskaitant 570 karių per pastarąją dieną. Apie tai feisbuke pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas.
Pranešime teigiama, kad Ukrainos kariai sunaikino 3 636 (+3 per pastarąją parą) priešo tankus, 7 020 (+4) šarvuotų kovos mašinų, 2 727 (+5) artilerijos sistemas, 533 daugkartinio paleidimo raketų sistemas, 282 (+1) oro gynybos sistemas, 307 (+1) lėktuvus, 292 sraigtasparnius, 2 298 (+7) operatyvinius-taktinius bepiločius orlaivius, 911 sparnuotųjų raketų, 18 laivų / katerių, 5 599 (+12) transporto priemones ir degalų cisternas, 304 specialiosios technikos vienetus.
Pranešama, kad Ukrainos oro pajėgos per praėjusią parą sudavė devynis smūgius priešo personalo ir karinės technikos telkiniams. Be to, Ukrainos kariai netoli Marinkos, Donecko regione, sunaikino Rusijos atakos lėktuvą Su-25.

Pranešama, kad spalį ukrainiečiai mėgino atsiimti Zaporižės atominę elektrinę.

Britų laikraštis „Times“, kurį cituoja BBC, paskelbė straipsnį apie nesėkmingą Ukrainos ginkluotųjų pajėgų bandymą užimti Zaporožės atominės elektrinės teritoriją, kurioje yra įsikūrusi Rusijos kariuomenė.

Apie tai, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos bandė išlaipinti karius ir šturmuoti atominę jėgainę, praėjusių metų spalio pabaigoje pranešė okupacinių administracijų ir Rusijos gynybos ministerijos pareigūnai. Kaip pažymi laikraštis „Times“, Kijevas oficialiai nepripažino bandymo šturmuoti didžiausią Europos atominę elektrinę, tačiau Ukrainos specialiųjų pajėgų, karinės žvalgybos ir karinio jūrų laivyno atstovai, pageidavę likti anonimiški, leidinio žurnalistams papasakojo operacijos detales.

Tuo metu Rusijos kariai elektrinę laikė daugiau nei šešis mėnesius, naudodamiesi jos teritorija apšaudydami Ukrainos miestus kitoje Dniepro pusėje ir didelę plieno gamyklą Nikopolyje, rašo „Times“.

Spalio 19-osios naktį apie 600 kariškių 30 valčių, prigrūstų ginklų, įskaitant sunkiuosius kulkosvaidžius, granatsvaidžius MK-19 ir prieštankinius ginklus, bandė nusileisti kairiajame Dniepro krante.

„Idėja buvo tokia, kad mūšyje galės dalyvauti tik pėstininkai. Jie negalės panaudoti artilerijos prieš mus, nes tai yra atominė elektrinė“, – vienas iš kariškių citavo „Times“.

Tačiau tokio rimto pasipriešinimo ukrainiečiai nesitikėjo.

„Rusijos kariuomenė sukūrė labai tankią gynybą, viską užminavo. Kai mes pradėjome artėti, jie net į kovą pasiuntė tankus ir artileriją ir pradėjo šaudyti į mus tiesiai ant vandens“, – laikraščiui sakė Ukrainos kariuomenės atstovas.

Specialiųjų pajėgų kateriams plaukiant per Dnieprą, Ukrainos kariuomenė pradėjo apšaudyti Rusijos pozicijas, taip pat ir HIMARS raketų sistemų pagalba.

Dėl to tik nedidelei Ukrainos kariškių grupei pavyko patekti į krantą, jie įsitraukė į tris valandas trukusį susišaudymą su Rusijos kariuomene Energodaro pakraštyje, bet tada buvo priversti trauktis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)