JAV Nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby sako, kad Rusija teikia beprecedentę karinę paramą Iranui, o abi valstybės svarsto bendrai vystyti dronų kamikadzių gamybą.

Tuo metu Australija pranešė pritaikiusi sankcijas trims Irano piliečiams ir vienai Irano įmonei už bepiločių skraidyklių tiekimą Rusijai, kuri juos po to panaudoja kare prieš Ukrainą.

Dėmesys į Rusijos ir Irano bendradarbiavimą atkreiptas neseniai – Ukraina kaltina Rusiją naudojant Irano perduotus dronus. Nors iš pradžių Iranas neigė siuntęs Rusijai bepilotes skraidykles, tačiau vėliau pripažino jas perdavęs dar neva prieš Rusijos įsiveržimą į Ukrainą.

Johnas Kirby teigia, kad Irano ir Rusijos partnerystė gaminant dronus pakenktų Ukrainai, Irano kaimynėms ir tarptautinei bendruomenei.

Anot JAV atstovo, Rusija siekia bendradarbiauti su Iranu tokiose srityse kaip ginklų gamyba ir apmokymai, o JAV baiminasi, kad Rusija Iranui perduos „pažangius ginkluotės komponentus“, įskaitant sraigtasparnius ir oro gynybos sistemas.

„Iranas tapo pagrindiniu Rusijos kariniu rėmėju. Rusija naudoja Irano dronus atakuodama energetikos infrastruktūrą, dėl ko milijonai ukrainiečių neturi elektros, šildymo, kritinės svarbos paslaugų. Žmonės Ukrainoje šiandien iš tiesų miršta dėl Irano veiksmų“, – pareiškė J. Kirby.

Kalbėdamas šia tema Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Jamesas Cleverly sakė, kad Iranas yra vienas svarbiausių Rusijos karinių rėmėjų, o abiejų šalių santykiai kelia grėsmę tarptautiniam saugumui. Anot jo, abi šalys sudarė „niekšiškų sandorius“ ir Iranas perdavė Rusijai šimtus bepiločių skraidyklių.

„Mainais Rusija siūlo karinę ir techninę paramą Irano režimui, o tai didina riziką mūsų partneriams Artimuosiuose Rytuose ir tarptautiniam saugumui“, – sakė britų politikas.

Jungtinė Karalystė pritaria JAV vertinimui, kad Irano karinė parama Rusijai išaugs ateinančiais mėnesiais nes Rusija bando įsigyti daugiau ginklų, įskaitant šimtus balistinių raketų.

Irano perduoti dronai kamikadzės buvo panaudoti per ataką dar spalio 17 d. ir Ukrainoje pražudė mažiausiai 8 žmones.

Nors Iranas iš pradžių neigė tiekęs ginklus, tačiau vėliau pripažino Rusijai persiuntęs „ribotą kiekį“ dronų dar neva iki karo prieš Ukrainą.

Tačiau Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sako, kad Iranas meluoja nes ukrainiečių pajėgos per dieną numuša apie 10 Irano dronų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės