Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis šeštadienį savo tradiciniame vakariniame vaizdo kreipimesi teigė, kad visoje šalyje tęsiasi elektros tiekimo atkūrimo darbai, praneša „Sky News“.

Pasak prezidento, nors kai kur atkūrimas įvykdytas sėkmingai, tiekimas dar ne visur stabilus. „Šį rytą nuo tinklų buvo atjungta perpus mažiau vartotojų, nei vakar vakare“, – tvirtino V. Zelenskis. Tačiau, Ukrainos lyderio teigimu, sostinėje Kyjive ir dar 14-oje kitų šalies sričių šimtams tūkstančių žmonių taikomi tiekimo ribojimai.

„Jei suvartojimas vakare padidėja, gali padaugėti išjungimų. Tai tik dar kartą parodo, kaip šiuo metu svarbu taupyti elektrą ir vartoti ją racionaliai“, – pridūrė prezidentas.

V. Zelenskis taip pat kalbėjo apie šeštadienį įvykdytus Rusijos apšaudymus prieš Ukrainos miestus, įskaitant Dniprą ir Donecką. „Rusija mėgina paversti šią Holodomoro atminimo dieną teroro diena“, – sakė jis ir pabrėžė, kad okupantai už tai „tikrai atsakys“. „Išvarysime juos iš savo žemių“, – tikino prezidentas.

Žinomas rusų nacionalistas: kariuomenėje yra per mažai gydytojų

Vienas žymiausių Rusijos politikų nacionalistų pareiškė, kad rusų kariuomenėje, be kitų problemų, trūksta gydytojų. Šią žinią jis išsakė šeštadienį vykusiame susitikime su į kovą Ukrainoje mobilizuotų karių motinomis.

Populistinės Liberalų demokratų partijos (LDPR) lyderio ir žemųjų parlamento rūmų Tarptautinių reikalų komiteto pirmininko Leonido Sluckio komentarai buvo neįprastai viešas problemų kariuomenėje pripažinimas, Rusijos pajėgoms patyrus nemažai nesėkmių mūšio lauke.

„Kariniuose daliniuose trūksta gydytojų, visi tai sako. Negaliu sakyti, kad jų visai nėra, bet jų ten praktiškai nematyti“, – susitikime Sankt Peterburge sakė L. Sluckis.

Ukrainos duomenimis, nuo karo pradžios Rusija jau neteko apie 87 310 karių

Rusija nuo visapusiškos invazijos pradžios vasario 24-ąją Ukrainoje jau neteko apie 87 310 karių (+600 per pastarąsias 24 val.), sekmadienį pranešė naujienų agentūra „Ukrinform“, remdamasi Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generaliniu štabu.

Štabo duomenimis, iki lapkričio 27-osios Maskvos pajėgos taip pat neteko 2 905 (+4) tankų, 5 856 (+8) šarvuotųjų kovos mašinų, 1 897 (+1) artilerijos sistemų, 395 daugkartinio paleidimo raketų sistemų, 209 priešlėktuvinės gynybos sistemų, 278 lėktuvų, 261 sraigtasparnio, 4 412 (+6) automobilių ir degalų cisternų, 16 laivų, 1 555 (+1) dronų, 163 specialiosios technikos vienetų ir 531 sparnuotosios raketos.

Šie duomenys tikslinami. Jų rinkimą sunkina besitęsiančios intensyvios kautynės.

Karo studijų institutas (ISW) skelbia, kad Rusijos pareigūnai toliau stengiasi deportuoti vaikus į Rusiją, prisidengdami medicininės reabilitacijos programomis. Rusijos okupacinė administracija Luhansko srityje atliko 15 tūkst. 2-17 metų amžiaus vaikų medicininę apžiūrą ir nustatė, kad 70 proc. jų reikia „specialios medicininės priežiūros“, todėl jie turi būti išvežti į Rusiją „gydyti“.

Roberto Lansingo instituto (RLI) analitikai teigia, kad šaltinių Rusijos karinėje vadovybėje duomenimis, Rusijos karinė žvalgyba artimiausiomis dienomis gali pabandyti įgyvendinti scenarijų, apimantį pasikėsinimą nužudyti neteisėtą Baltarusijos prezidentą Aliaksandrą Lukašenką, arba nužudymo imitaciją. Taip būtų siekiama Baltarusiją tiesiogiai įtraukti į karą prieš Ukrainą.

Jungtinė Karalystė (JK) perduos Ukrainai dar vieną paramos paketą, kurio tikslas – padėti šiai šaliai ištverti artėjančią žiemą

JAV ekspertai: artimiausiu metu fronto linijoje kovos intenstyvės

JAV Karo studijų instituto analitikai teigia, kad pastarosiomis dienomis dėl blogėjančių oro sąlygų bendras operacijų fronto linijoje tempas sulėtėjo, tačiau tikėtina, kad per kelias ateinančias savaites, kai temperatūra kris ir žemė įšals visuose mūšių regionuose, jis padidės.

Temperatūra Ukrainos šiaurės rytų vietovėse, pavyzdžiui, palei Svatovės-Kreminos liniją, nuo lapkričio 28 d. iki gruodžio 4 d. nukris iki beveik arba žemiau nulio. Gruodžio 3-4 d. savaitgalį ir savaitę po jo visoje Ukrainoje greičiausiai susidarys tokios sąlygos, kad operacijų tempas didės. Neaišku, ar kuri nors iš pusių tuo metu aktyviai planuoja ar ruošiasi atnaujinti dideles puolamąsias ar kontrpuolimo operacijas, tačiau meteorologiniai veiksniai, kurie trukdė tokioms operacijoms, pasikeis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)