Rusijos pajėgos šeštadienį toliau lėtai veržėsi Kyjivo link ir bombardavo civiles teritorijas kituose Ukrainos miestuose, didėjant nerimui dėl padėties blokuojamame pietrytiniame Mariupolio uostamiestyje, kur, anot pareigūnų, jau žuvo daugiau kaip 1,5 tūkst. žmonių.

Šeštadienį oro pavojaus sirenos gaudė virtinėje miestų, įskaitant sostinę Kyjivą, Odesą, Dniprą ir Charkivą, nurodė ukrainiečių žiniasklaida.

Anksti šeštadienį per Rusijos smūgius buvo sunaikintas Vasylkivo oro uostas, esantis maždaug už 40 km į pietus nuo sostinės, taip pat buvo apgadinta ir užsidegė naftos saugykla, pranešė miesto merė.

Kyjivo šiaurės vakariniai priemiesčiai, įskaitant Irpinę ir Bučą, jau kelias dienas buvo smarkiai bombarduojami, o Rusijos šarvuočiai artėja prie miesto šiaurės rytinio pakraščio.

Ukrainos prezidento patarėjas Mychailo Podoliakas penktadienį pavadino sostinę „apgultu miestu“.

Kyjive dirbantys naujienų agentūros AFP žurnalistai šeštadienį pranešė, kad iš rytinių apylinkių kyla tirštų juodų dūmų stulpas, tačiau kol kas nėra jokių požymių, kad sausumos pajėgos veržtųsi į priemiesčius.

Pranešama, kad okupuotuose teritorijose rusai jau rezga naujus planus. Okupuotame Chersono mieste rusai jau ruošiasi fiktyviam referendumui dėl atsiskyrimo nuo Ukrainos. Po referendumo planuojama skelbti naujos Chersono liaudies respublikos įkūrimą, feisbuke pranešė Chernoso tarybos narys Serhiy Khlanas.

Praėjus dviem savaitėms nuo pasaulį sukrėtusio Maskvos sprendimo įsiveržti į Ukrainą Jungtinės Tautos ir kiti perspėjo, kad Rusija tikriausiai vykdo karo nusikaltimus prieš tokius miestus kaip Mariupolis, jau kelias dienas atakuojamas prezidento Vladimiro Putino pajėgų.

Naujausios palydovinės nuotraukos rodo, kad Mariupolis subombarduotas negailestingai, o iš apsupto miesto neišleidžiami civiliai. Raketomis atakuojami ir kiti miestai, šaudyti rusai ryžtasi net į nuo karo bėgančius žmones.

Visuotinio pasmerkimo sulaukė Melitopolio mero pagrobimas, užfiksuotas stebėjimo kameromis. V. Zelenskis tvirtino, kad politiką rusai kankina. Panašu, kad grobimai gali tapti įprasta karo dalimi - šeštadienį dingo ir vienas žurnalistas, spėjama, kad jis taip pat rusų rankose.

Pasak Ukrainos užsienio reikalų ministro Dmytro Kulebos, pietinį Mariupolio uostamiestį ištiko „didžiausia humanitarinė katastrofa planetoje“, mieste per pastaruosius 12 dienų žuvus per 1,5 tūkst. civilių gyventojų.

Rusijos pajėgos apšaudė vietos mečetę, kur slėpėsi 80 taikių gyventojų, šeštadienį pranešė ukrainiečių Užsienio reikalų ministerija, nenurodydama nei atakos laiko, nei aukų skaičiaus.

Šeštadienį planuojama vėl padėti civiliams gyventojams evakuotis iš miesto humanitariniu koridoriumi į Zaporižią, esančią maždaug už 200 km į šiaurės rytus, pranešė Kyjivas.

Tuo metu AFP reporteris pranešė iš pietinio Mykolajivo miesto, kad šiauriniame Inhulsko mikrorajone buvo apšaudyta ligoninė. Toje miesto dalyje nutrūko šilumos tiekimas, o daugelis gyventojų buvo priversti išvykti.

„Jie šaudė į civilines zonas, neturėdami jokio karinio tikslo, – pareiškė ligoninės vadovas Dmytro Lahočevas. – Čia yra ligoninė, našlaičių namai ir oftalmologijos klinika.“


Laikantis žiemiškiems orams, gyventojai stengėsi ištrūkti iš Rusijos bombarduojamo Mariupolio uostamiesčio, likusio be vandens ir šildymo, taip pat mažėjant maisto produktų atsargoms. Padėtis Mariupolyje tapo „desperatiška“, perspėjo organizacija „Gydytojai be sienų“ (MSF).

„Šimtai tūkstančių žmonių... faktiškai yra apsiausti, – sakė naujienų agentūrai AFP vienas iš MSF veiklos Ukrainoje vadovų Stephenas Cornishas. – Apsiaustys yra viduramžių praktika, kuri buvo uždrausta šiuolaikinių karo taisyklių, ir ne veltui.“

Karas Ukrainoje. Kovo 12-oji

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienį sakė, kad mėginama organizuoti evakuaciją iš blokuojamų miestų, bet Rusijos pajėgos šias pastangas trikdo.

„Mariupolis toliau blokuojamas priešo. Rusijos kariai neįleidžia mūsų pagalbos į miestą ir toliau kankina mūsų žmones, mūsų Mariupolio gyventojus“, – vėlai penktadienį paskelbtame vaizdo kreipimesi sakė V. Zelenskis.

„Rytoj mėginsime vėl – dar kartą pasiųsti maisto, vandens ir vaistų mūsų miestui“, – pridūrė jis.

Taip pat V. Zelenskis šeštadienį spaudos konferencijoje Kyjive pranešė, kad per pirmąsias 17 Rusijos invazijos dienų jau žuvo apie 1 300 Ukrainos karių.

Sprogimai Dnipre

Jungtinių Tautų duomenimis, nuo karo pradžios jau daugiau kaip 2,5 mln. žmonių pasitraukė iš Ukrainos, o dar apie 2 mln. yra palikę savo namus ir persikėlę į kitas šalies vietas.

Rusijai plečiant bombardavimą, o deryboms tarp Maskvos ir Kyjivo neduodant jokių pastebimų rezultatų, V. Zelenskis vis emocingiau ragino NATO įsikišti.

JAV prezidentas Joe Bidenas penktadienį dar kartą atmetė galimybę imtis veiksmų prieš branduolinių ginklų turinčią Rusiją ir perspėjo, kad toks žingsnis vestų prie „Trečiojo pasaulinio karo“.

Tačiau Vašingtonas toliau plėtė sankcijas, žlugdančias Rusijos ekonomiką. Vėliausiu žingsniu buvo panaikintas Rusijos turėtas palankiausios prekybos partnerės statusas ir uždraustas tokių rusiškų prekių kaip degtinė, jūrų gėrybės ir deimantai, importas.

Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga taip pat įšaldė prabangos prekių eksportą į Rusiją.

„Putinas privalo sumokėti. Jis negali vykdyti karo, keliančio grėsmę patiems tarptautinės taikos ir stabilumo pamatams, o paskui prašyti tarptautinės bendrijos pagalbos“, – Baltuosiuose rūmuose sakė J. Bidenas.


„Jo plaučiuose tebėra pelenų“

Milijoną gyventojų turintis centrinis pramoninis Dnipro miestas neteko palyginti saugaus prieglobsčio įvaizdžio, kai penktadienį trys raketos pataikė į civilinius pastatus.

Apie brutalų konfliktą dabar liudija ir apanglėjusių ar sugriautų pastatų, įskaitant vaikų darželį išdaužytais langais, vaizdai – kaip ir panašios scenos Charkivo ir Mariupolio miestuose.

„Šiandien turėjome priimti žmones, kuriems reikalinga daug pagalbos“, – sakė Svetlana Kalenečeko, gyvenanti ir dirbanti apgadintoje klinikoje.

„Dabar niekam negalime padėti“, – pridūrė moteris.

Rytuose esančiame Charkiovo ligoninės gydytojai pasakojo dvi dienas praleidę šalindami pelenus iš aštuonmečio vaiko skrandžio, į jo namus pataikius Rusijos raketai.

„Jo plaučiuose tebėra pelenų“, – AFP sakė Dimos Kasjanovo gydytojas.

Dėl atakų prieš civilius gyventojus penktadienį pasipylė nauji perspėjimai, kad Rusija vykdo karo nusikaltimus.

„Mes iš tikrųjų artėjame prie neįsivaizduojamos tragedijos“, – įspėjo S. Cornishas iš MSF.

Tačiau, anot jo, „vis dar yra laiko išvengti [šios tragedijos] ,ir turime pasirūpinti, kad jos būtų išvengta“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją