Pasak jo, nuo šeštadienio turėję būti įgyvendinami planai leisti atsidaryti tokioms potencialią riziką sveikatai keliančioms įstaigoms kaip kazino, boulingo klubai ir čiuožyklos, atidedami bent iki rugpjūčio 15 dienos.

Tai liečia ir pasirodymus uždarose patalpose bei bandomąsias programas leisti daugiau žmonių stebėti sporto renginius.

„Sakiau, kad mūsų planas vėl atverti visuomenę ir ekonomiką yra sąlyginis,.. kad nedvejodami spausime stabdžius, jei to prireiks. Mūsų vertinimu, dabar kaip tik turėtume paspausti tą stabdžių pedalą“, – sakė jis.

B. Johnsonas anksčiau šią savaitę perspėjo apie „antrąją [COVID-19 atvejų] bangą“ Europoje. Jis pridūrė, kad JK „negali atsipalaiduoti“ augant susirgimų skaičiui.

Naujų susirgimų pagausėjimas


Apie naują tvarką premjeras paskelbė kelios valandos po to, kai vyriausybė sugriežtino izoliavimo priemones regionuose, uždraudusi žmonėms iš skirtingų namų ūkių susitikinėti uždarose patalpose. Šios priemonės palies maždaug 4 mln. Didžiojo Mančesterio ir kai kurių Lankašyro bei Jorkšyro rajonų gyventojus.

Sveikatos sekretorius Mattas Hancockas pažymėjo, kad apribojimai buvo įvesti dėl to, kad žmonės „susitikinėja ir nesilaiko socialinio atstumo“.

„Imamės šių veiksmų sunkia širdimi, tačiau matome didėjančius COVID rodiklius visoje Europoje ir esame pasiryžę daryti viską, kas būtina, kad žmonės būtų saugūs“, – socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė M. Hancockas.

Penktadienį vyriausybės paskelbti duomenys rodo, jog esama „įrodymų, kad pastarosiomis savaitėmis padaugėjo naujų užsikrėtimo atvejų“ Anglijoje.

Vietinio lygio priemonės įsigaliojo vidurnaktį (penktadienį 2 val. Lietuvos laiku), praėjus vos kelioms valandoms nuo paskelbimo apie jų įvedimą.

Mančesterio meras Andy Burnhamas pritarė šiai iniciatyvai dėl augančio susirgimų skaičiaus.

„Situacija Didžiajame Mančesteryje per pastarąsias septynias dienas pasikeitė“, – sakė jis transliuotojui BBC.

„Turime pagausėjimą devyniuose iš 10 rajonų, padėtis keičiasi“, – pridūrė A. Burnhamas.

Škotai raginami vengti Mančesterio


Tačiau opozicinė Leiboristų partija sukritikavo sprendimą paskelbti apie naujas priemones vėlai vakare.

Leiboristų lyderis Keiras Starmeris parašė „Twitter“ tokią žinutę: „Paskelbimas apie priemones, potencialiai paliesiančias milijonus žmonių, vėlai vakare per tviterį liudija apie dar žemesnį vyriausybės komunikacijos lygį per šią krizę.“

Naujovės taip pat įsigalioja vos prasidėjus musulmonų minimai Id al Adchai (Aukojimo šventei). Teritorijose, kur įvestas naujasis karantinas, gyvena daug musulmonų.

Škotijos pirmoji ministrė Nicola Sturgeon perspėjo savo piliečius nekeliauti į paveiktus rajonus.

„Siekdama... sumažinti [viruso] perdavimo riziką čia, škotų vyriausybė griežtai pataria vengti neesminių kelionių tarp Škotijos ir šių šiaurės Anglijos dalių“, – per „Twitter“ paskelbė ji.

Įvedamas vietinis karantinas nėra pirmasis: nors visoje Anglijoje buvo panaikinti dauguma suvaržymų, birželio pabaigoje buvo uždarytos parduotuvės centriniame Lesterio mieste.

Pasak M. Hancocko, Lesteryje dabar įsigalios toks pat skirtingų namų ūkių gyventojų susitikimų draudimas koks įvedamas Mančesteryje bei kai kur Vakarų Jorkšyre bei Rytų Lankašyre.

JK oficialus koronaviruso aukų skaičius pasiekė 45 999, nors manoma, kad jis iš tikrųjų gali siekti 65 000, atsižvelgiant į papildomus mirties atvejus.