Svarbi data savaitgalį bus paminėta be fanfarų, nes 95 metų monarchė savo tėvo mirties metines tradiciškai praleidžia privačiai. Karalienė, kaip valstybės vadovė, pradėjo valdyti būdama 25 metų. Nuo tada ji įkūnija britams pastovumą sparčių socialinių ir politinių pokyčių eroje bei yra gyva sąsaja su Britanijos pokario ir imperine praeitimi.

Karalienė, nuolat pirmaujanti apklausose kaip populiariausias karališkasis asmuo, sausio 23 dieną sraigtasparniu išskrido į savo didžiulį Sandringamo dvarą Rytų Anglijoje. Ji turėjo praleisti Sandringame Kalėdas ir Naujuosius metus, bet kasmetinis apsilankymas buvo atidėtas dėl plintančios omikron atmainos.

Sekmadienį jokių viešų renginių nenumatoma, bet keturios šventės dienos suplanuotos birželio pradžioje, įskaitant karinį paradą ir muzikos koncertą, gatvės vakarėlius, masinį pikniką ir „Platininio pudingo konkursą“. Pažymint precedento neturintį karalienės valdymo septyniasdešimtmetį nukaldintos proginės monetos.

Sandringame karalienė apsistoja „Wood Farm“ – penkių miegamųjų kotedže, kurį buvo pamėgęs jos velionis vyras, kai 2017 m. pasitraukė iš viešo gyvenimo. Pasak Didžiosios Britanijos žiniasklaidos, princas Philipas ten leido laiką skaitydamas, tapydamas ir išeidamas pasivaikščioti, kuklesnėje aplinkoje, atokiau nuo tarnų ir karališkosios pompastikos.

Karalienė išvyko į Sandringamą sraigtasparniu ir buvo nufotografuota ant užpakalinės „Range Rover“ sėdynės su šilko skarele, išmarginta paukščiais.

Netoli šiaurinės Norfolko pakrantės esantis 20 tūkst. arų (8 100 hektarų) dvaras mielas jos širdžiai. Jis buvo ne tik priebėga Philipui, bet ir jos tėvui Jurgiui VI, kuris čia ir mirė nuo plaučių vėžio, būdamas 56 metų. Tai taip pat buvo mėgstama jos senelio, karaliaus Jurgio V, taip pat ten mirusio, ir jos prosenelės karalienės Aleksandros, rezidencija.

Po Philipo mirties praėjusių metų balandį karalienė grįžo prie oficialių savo pareigų, įskaitant pasaulio lyderių priėmimą per G7 viršūnių susitikimą Kornvalyje, Pietvakarių Anglijoje. Tačiau gydytojų patarta ji priversta lėtinti tempą. Spalį ji parą praleido ligoninėje, nuo tada daugiausia laiko praleido Vindzore ir nedaug rodėsi viešai. Pastarąjį kartą tai buvo daugiau nei prieš mėnesį, kai buvo paskelbtas kasmetinio jos kalėdinio kreipimosi įrašas. Tai taip pat buvo reta proga, kai karalienė atidavė asmeninę pagarbą princui Philipui, 73 metus buvusiam jos vyru, bei jo „šelmiškam“ būdui.

Tik trys monarchai pasaulio istorijoje karaliavo daugiau nei 70 metų.

Prancūzijos karalius Liudvikas XIV karaliavo 72 metus ir 110 dienų nuo 1643 iki 1715 metų. Tailando karalius Bhumibolas Adulyadejus soste išbuvo 70 metų ir 126 dienas nuo 1946 iki 2016 metų. Lichtenšteino princas Johanas II valdė 70 metų ir 91 dieną nuo 1858 iki 1929 metų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją