Karalienė penktadienį, susitikusi su nukentėjusiaisiais, pažymėjo, kad nepaisydami visų šių liūdnų įvykių žmonės mielai tiesia pagalbos ranką vieni kitiems.

„Ši diena, pagal tradiciją, yra šventinė diena. Tačiau šiais metasi sunku nepastebėti, kad tauta nugrimzdo į itin niūrias nuotaikas. Per pastaruosius mėnesius šalis išgyveno eilę siaubingų tragedijų“, – taip savo žinią pradeda britų monarchė.

Kovo 22 d. teroristas Chalidas Masudas išnuomotu automobiliu ant Vestminsterio tilto taranavo praeivius, per išpuolį žuvo trys žmonės. Po to Ch. Masudas prie parlamento nudūrė 48 metų policininką. 52 metų teroristas buvo nušautas saugumo pajėgų.

Po dviejų mėnesių, gegužės 22 dieną mirtininkas, susprogdinęs užtaisą per koncertą Mančesteryje, pražudė 22 žmones ir daugiau kaip 100 sužeidė.

Prieš kelias savaites, birželio 3 dieną, išpuolis Londone, kurį įvykdė trys užpuolikai, nusinešė aštuonių žmonių gyvybes. Visi užpuolikai buvo nukauti.

Galiausiai šią savaitę bent 30 žmonių žuvo, dešimtys nukentėjo per gaisrą, siautusį daugiabutyje vakarinėje Londono dalyje.

„Kaip tauta, toliau galvojame ir meldžiamės dėl visų tų, kuriuos tiesiogiai paveikė šie įvykiai. Per neseniai surengtus susitikimus su nukentėjusiaisiais Mančesteryje ir Londone mane pribloškė žmonių iš visų šalies kampelių ryžtas teikti paramą, padėti tiems, kam pagalba beviltiškai reikalinga“, – rašo karalienė Elžbieta II.

Penktadienį karalienė Elžbieta II susitiko su žmonėmis, nukentėjusiais per teroro išpuolį Mančesteryje ir gaisrą daugiabutyje „Greenfell Tower“.

„Išbandymų laikais Jungtinė Karalystė išlikdavo nepalaužiama, vos tik iškildavo pavojus. Suvienyti bendro sielvarto, mes esame nusiteikę ryžtingai padėti visiems tiems, kas iš naujo kuria savo gyvenimus, tiems, kam sugriovimai ir praradimai paliko siaubingą pėdsaką“, – tokiais žodžiais baigiamas karalienės Elžbieta II oficialus pranešimas.

Birželio 17 dieną šiais metais oficialiai švenčiama karalienės gimimo diena. Paprastai šventė minima antrąjį birželio šeštadienį, bet šįmet ji buvo nukelta savaitei.

Išdegusiame Londono daugiabutyje tebeieškoma aukų

Londono ugniagesiai šeštadienį tęsia aukų paieškas sudegusiame daugiaaukščiame name, o visuomenėje didėjantis pasipiktinimas dėl mažiausiai 30 žmonių gyvybių nusinešusios tragedijos prasiveržė susirėmimais tarp demonstrantų ir pareigūnų vietos valdžios būstinėje.

Daugelis reikalauja atsakymų, kodėl liepsnos taip greitai išplito socialinių būstų name. Didžiosios Britanijos naujienų agentūra „Press Association“ skelbia, kad apie 70 žmonių tebėra dingę.

Vyriausybė savo ruožtu pažadėjo, kad gaisro priežasčių tyrimas bus nuodugniai ir viešai ištirtas.

Penktadienį netoli Kensingtono ir Čelsio rajonų administracijos, atsakingos už sudegusio daugiabučio „Grenfell Tower“ priežiūrą, būstinės įvyko susirėmimų, kai demonstrantai, skandavę „Žudikai!“ ir „Mes norime teisingumo!“, įsiveržė pro duris.

Šimtai žmonių, tarp jų dainininkė ir žmogaus teisių aktyvistė Lily Allen, protestavo prie pastato, laikydami plakatus su užrašais „Teisingumas dėl „Grenfell“.

„Nusikaltimas apvilkti namus degiu plastiku“, – skelbė kitas transparantas, turint omenyje pranešimus, kad neseniai renovuojant minėtą pastatą buvo panaudotos ne visiškai ugniai atsparios išorinės apdailos plokštės.

Gyventojai anksčiau jau ne kartą skundėsi potencialiais priešgaisrinės saugos pažeidimais „Grenfell Tower“ pastate. Jie taip pat sakė, kad įvairiatautės, daugiausiai darbininkiškos namo bendruomenės reikštus nuogąstavimus vietos valdžia nuolat atmesdavo.

„Esame turtingiausias rajonas Jungtinėje Karalystėje, ir būtent šiame rajone yra pastatas, kuriame gyvena vieni neturtingiausių, o saugos priemonės yra visiškai netinkamos“, – piktinosi Mustafa Al Mansuras, vienas demonstracijos organizatorių.

„Turime žinoti, kokius įsipareigojimus prisiims (rajono) taryba, kad tokia tragedija nepasikartotų, – sakė jis. – Mums reikia tiksliai žinoti žmonių, buvusių ten per šią tragediją, skaičių.“