Elizabeth II, kuriai dabar – 87-eri, į sostą įžengė 1952 metų vasario 6 dieną, mirus jos tėvui karaliui Jurgiui VI, bet jos karūnacija dėl nacionalinio gedulo įvyko tik po metų ir keturių mėnesių.

Antradienį metinių pamaldos įvyks toje abatijoje Londone, kur lietingą 1953 metų vasaros dieną ji buvo patepta, o ant jos galvos buvo uždėta imperijos karūna.

Karūnacijos jubiliejaus minėjimas bus ne tokio masto kaip pernai vykęs jos valdymo deimantinis jubiliejus.

Karališkosios šeimos dėmesys dabar krypsta į liepą planuojamą princo Williamo ir Catherine kūdikio gimimą.

Šis kūdikis, nepaisant jo lyties, bus trečias žmogus eilėje į britų sostą, nes atitinkamai buvo pakeistos sosto paveldėjimo taisyklės.

Jei ne kokios nors nenumatytos aplinkybės, Williamo ir Catherine vaikas kada nors bus karūnuotas toje pačioje Vestminsterio abatijoje.

Tarp Elizabeth II karūnavimo jubiliejaus renginių bus atmintinų daiktų parodos, armijos saliutai ir šventės rūmų soduose.

Jaunoji suverenė iškilmingas priesaikas Vestminsterio abatijoje davė 1953 metų birželio 2 dieną.

Tai buvo pirmas kartas, kai karūnavimas buvo transliuojamas per televiziją. Tiesioginę televizijos transliaciją Didžiojoje Britanijoje žiūrėjo daugiau kaip 20 mln. žmonių, o dar 11 mln. klausėsi radijo transliacijos.

Nepaisant lietaus, gatvės buvo sausakimšos žmonių, troškusių pamatyti procesiją, kurioje monarchė važiavo auksine karieta. Tas renginys pranašavo naują erą po Antrojo pasaulinio karo vargų. Karas buvo pasibaigęs vos prieš aštuonerius metus.

Nors metinės išpuola sekmadienį, suverenė jubiliejų tikriausiai paminės kukliai - ji tikriausiai liks į vakarus nuo Londono esančioje Vindzoro pilyje ir ten dalyvaus įprastose pamaldose.

"Karalienė sekmadienį praleis privačiai", - sakė Bakingamo rūmų atstovė.

Antradienį Elizabeth II ir jos 91 metų sutuoktinis princas Philipas su kitais karališkaisiais asmenimis ir maždaug 2 tūkst. svečių dalyvaus jubiliejaus pamaldose Vestminsterio abatijoje.

Impozantiška gotikinė jos bažnyčia matė 38 karūnacijas, pradedant 1066 metais įvykusiu Vilhelmo Užkariautojo karūnavimu; jos viduje yra palaidota 18 britų monarchų.

Kenterberio arkivyskupas Justinas Welby turi pasakyti kalbą, o britų ministras pirmininkas Davidas Cameronas ir Sandraugos generalinis sekretorius Kamaleshas Sharma skaitys ištraukas iš Biblijos.

Taip pat bus perskaitytas specialiai parašytas rūmų poetės Carol Ann Duffy eilėraštis.

Tarp pakviestųjų yra 1953 metų karūnacijos dalyvių, ambasadoriai iš karalienės kitų valdų - Australijos, Kanados, Naujosios Zelandijos ir Jamaikos, taip pat svečiai iš kiekvienos grafystės Didžiojoje Britanijoje.

Pirmadienį Londono Žaliajame parke bus paleistas 41 šūvio karališkasis saliutas, po kurio pasigirs 62 šūvių salvė iš Londono Tauerio.

Bakingamo rūmuose liepos 27 dieną bus atidaryta paroda, kurioje bus eksponuojami karūnacijos dienos drabužiai, meno dirbiniai ir kiti dalykai, tarp jų - karalienės vilkėta balto atlaso suknia.

Liepos 11-14 dienomis rūmų soduose vyks Karūnacijos festivalis, kurio metu bus pristatyti oficialių karališkosios šeimos tiekėjų prekių ženklai.