Ultradešiniųjų pažiūrų radijo laidų vedėjas bei sąmokslo teorijų skleidėjas Alexas Jonesas ir konservatorių politinis konsultantas ir lobistas Rogeris Stone'as buvo iškviesti duoti parodymų kartu su dviem svarbiais S. Trumpo judėjimo „Stop the Steal“ („Stabdykit vagystę“) veikėjais ir dabartiniu buvusio valstybės vadovo atstovu spaudai.

„Specialusis komitetas renka informaciją apie mitingus ir vėlesnes eitynes į Kapitolijų, peraugusius į smurtautojų minios surengtą Kapitolijaus puolimą ir grėsmės mūsų demokratijai sukėlimą“, – išplatintame pareiškime nurodė komiteto pirmininkas Bennie Thompsonas.

„Turime išsiaiškinti, kas organizavo, planavo tuos įvykius, kas už juos sumokėjo ir kas gavo lėšų, taip pat nustatyti, kokius kontaktus organizatoriai palaikė su pareigūnais Baltuosiuose rūmuose ir Kongrese“, – sakė jis.

Tūkstančiai D. Trumpo šalininkų sausio 6-ąją šturmavo Kapitolijų, siekdami užkirsti kelią Kongresui patvirtinti Joe Bideno pergalę prezidento rinkimuose. Riaušės pareikalavo penkių žmonių gyvybių, nukentėjo dešimtys policijos pareigūnų.

D. Trumpas ugningoje kalboje, vainikavusioje kelis mėnesius jo uoliai žertus jokiais įrodymais nepagrįstus kaltinimus, esą prezidento rinkimų rezultatai buvo suklastoti, paragino visus savo šalininkus žygiuoti į Kapitolijų ir „velniškai kovoti“ (angl. fight like hell).

Specialusis komitetas jau iškvietė duoti parodymų dešimtis buvusių D. Trumpo rinkimų kampanijos pareigūnų ir administracijos darbuotojų, pradedant jo asmeniniu padėjėju Nicku Luna ir baigiant Baltųjų rūmų administracijos vadovu Marku Meadowsu bei strategu Steve'u Bannonu. Pastarajam pareikšti kaltinimai dėl atsisakymo duoti parodymus Specialiajam komitetui.

47-erių A. Jonesas ir 69-erių R. Stone'as, vienas seniausių D. Trumpo patikėtinių, nuo praėjusio amžiaus 8-ojo dešimtmečio dirbęs prie respublikonų politikų, įskaitant Richardą Nixoną bei Ronaldą Reaganą, kampanijų, Kapitolijaus šturmo išvakarėse pasakė kalbas, ragindami D. Trumpo šalininkus nepripažinti rinkimų rezultatų, nurodė komitetas.

Per savaitę tai jau antras teisinis smūgis A. Jonesui. Kiek anksčiau buvo nuspręsta, kad jis gali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn už šmeižtą. Bylą jam iškėlė tėvai, netekę vaikų per 2012 metų šaudynes Sandi Huko pradinėje mokykloje Konektikute, nusinešusias 20 vaikų ir šešių darbuotojų gyvybes.

B. Thompsonas sakė, kad A. Jonesas nekart kartojo melagingus D. Trumpo pareiškimus apie neva suklastotus rinkimus ir kvietė žmones atvykti į Vašingtoną dalyvauti mitinge. Teigiama, kad jis pats dalyvavo eitynėse link Kapitolijaus.

R. Stone'as, kuriam už melavimą Kongresui teismo skirtą 40 mėnesių laisvės atėmimo bausmę D. Trumpas pernai liepą sušvelnino, būdamas Vašingtone naudojosi ultradešiniųjų grupės „Oath Keepers“ nariais kaip asmeniniais apsaugininkais.

Atstovų Rūmams inicijavus D. Trumpo apkaltą dėl sausio 6-osios riaušių, per prezidento teismo procesą 100 vietų Senate 57 senatoriai, įskaitant septynis jo partijos narius, balsavo, kad jis būtų pripažintas kaltu. Vis dėlto šių balsų nepakako, kad prezidentas būtų pašalintas iš pareigų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją