Kraštutinių dešiniųjų kampe stovi 45 metų Norbertas Hoferis iš Laisvės partijos (FPÖ), kurio įtikinama pergalė pirmajame rinkimų rate visiems buvo netikėtumas.

FPÖ „draugišku veidu“ vadinamas N.Hoferis, kuris pats pasiskelbė politikos „gladiatoriumi“, populistines temas, tokias kaip antiimigracinis klausimas, stumia su pergalinga šypsena, o ne kurstytojiška retorika, kurią naudoja partijos lyderis Heinzas-Christianas Strache.

N. Hoferio, kuris po nelaimingo atsitikimo su parasparniu vaikšto pasiramsčiuodamas lazda, nugludinta kampanija, grindžiama šūkiu „Nesugadintas, doras, geras“, patiko rinkėjams ir pelnė jam net 35 proc. balsų pirmajame rate – geriausią FPÖ rezultatą federaliniu lygiu nuo 1945 metų.

Tačiau stebėtojai perspėja, kad po glotniu įvaizdžiu slypi „vilkas ėriuko kailiu“, kuris jau grasino naudoti iki šiol niekada nenaudotas prezidento galias atleisti vyriausybę, jeigu ji neužims griežtesnės pozicijos dėl migrantų ir nepakels ekonomikos.

Tuo tarpu N.Hoferio oponento tokiais dalykais negali kaltinti niekas.

72 metų buvęs žaliųjų lyderis Alexanderas van der Bellenas greta naujosios augalotos FPÖ žvaigždės atrodo šiek tiek netvarkingas ir paniuręs.

Jei „Hoferis yra agresyvus puolėjas, žinantis, kad gali pelnyti taškų tik jei nebus pernelyg agresyvus, tai van der Bellenas atrodo kaip mielas, vyresnis džentelmenas“, neseniai AFP sakė politikos ekspertas Peteris Hajekas.

Bet net ir A.van der Bellenas, žilaplaukis ekonomikos profesorius, kartais moka parodyti nagus. Jis sakė, kad neprisaikdins H.-Ch.Strache kancleriu, jei šiuo metu pagal populiarumą pirmaujanti FPÖ laimės kitus visuotinius rinkimus 2018 metais.

Dėl tos pastabos N. Hoferis pavadino jį „žaliuoju diktatoriumi“.

Per savo susirėmimus jie apsikeisdavo vis kandesnėmis pastabomis, kurios atskleidė akivaizdžius jų nuomonių skirtumus tokiais klausimais kaip pabėgėlių krizė.

„Turiu žmones“

A.van der Bellenas atskleidė, kad yra „pabėgėlių vaikas“. 1944 metais Vienoje gimusio A.van der Belleno tėvas yra rusų aristokratas, o motina – nuo stalinizmo pabėgusi estė.

Po metų atėjusi Raudonoji armija privertė šeimą bėgti į pietinį Tirolio regioną, kur prabėgo A.van der Belleno „idiliška vaikystė“.

Padaręs akademiko karjerą jis tapo Vienos universiteto Ekonomikos fakulteto dekanu, o 10-ojo dešimtmečio viduryje prisidėjo prie žaliųjų, kuriems vadovavo dešimtmetį ir kurie, jo vadovaujami, pasiekė rekordinių rezultatų.

Jo skiriamuoju ženklu tapo profesoriškos manieros, kurios dažnai erzina N.Hoferį.

„Kalbu apie Europą: E-U-R-O-P-Ą. Nesate apie ją girdėjęs?“ – iš oponento kandžiai šaipėsi S.van der Bellenas per neseniai įvykusią televizinę dvikovą.

„Dieve mano, koks mentoriškumas, pone daktare Van der Bellenai“, – emocingai atkirto N.Hoferis.

4 tūkst. garsių žmonių, tarp jų – įžymybių ir tokių aukšto rango politikų kaip naujasis Austrijos kancleris Christianas Kernas parama A. van der Bellenui įspūdžio jo varžovui nedaro.

„Jūs turit elitą, bet aš turiu žmones“, – pakomentavo N. Hoferis.

Pastovus kopimas

Aeronautikos inžinieriaus išsilavinimą turintis N.Hoferis pastaruosius du dešimtmečius lėtai, bet pastoviai kopė į FPÖ vadovybės viršūnę.

1971 metų kovo 2 dieną gimęs N.Hoferis yra konservatyvių pažiūrų vietos tarybos nario iš Burgenlando regiono sūnus.

Po trumpai tetrukusio darbo jau nebeegzistuojančiose oro linijose „Lauda Air“, N.Hoferis 1994 metais prisidėjo prie FPÖ Burgenlando skyriaus, o po dvejų metų tapo partijos sekretoriumi.

Kildamas hierarchijos struktūra aukštyn, jis tapo artimu H.-Ch.Strache, kuris 2005-aisiais vadovavimą partijai perėmė iš charizmatiškojo Joergo Haiderio (Jorgo Haiderio), patarėju.

N.Hoferio patartas H.-Ch.Strache atsisakė atvirai ksenofobiškų komentarų ir nustatė nuosaikesnį kursą, sutelkdamas dėmesį į socialinį aprūpinimą ir perkamąją galią, ir taip paverždamas paramą iš tradicinių partijų smogus ekonominei krizei.

Toks žingsnis atsipirko ir FPÖ dabar nuolat pirmauja pagal populiarumą.

„Patinka šaudyti“

Nors atrodo draugiškas, N. Hoferis yra tikras, nuoseklus kraštutinių dešiniųjų šalininkas, studentų brolijos narys, kuris ne kartą priminė rinkėjams, kad gina „Laisvės partijos interesus“.

„Kai kalbame apie Norbertą Hoferį, kalbame apie žmogų, besižavintį Didžiosios Vokietijos ideologija, ... žmogų, ištrauktą iš partijos lyderio, turinčio ryšių su neonacių scena, skrybėlės“, – rašė žurnalo „Profil“ vyriausiasis redaktorius Christianas Raineris.

N.Hoferio „Instagram“ paskyroje yra nuotraukų, kuriose šis keturis vaikus turintis politikas, pripažinęs, kad kartais viešai nešiojasi ginklą „Glock“, yra įsiamžinęs šaudykloje su savo vaikais.

„Man tiesiog labai patinka šaudyti“, – neseniai interviu pareiškė jis ir pridūrė suprantantis Austrijoje ryškėjančią ginklų savininkų tendenciją – „atsižvelgiant į dabartinį netikrumą“.