Trečiadienį regione buvo paskelbta nepaprastoji padėtis. Pasak pareigūnų, dėl liūčių ir nuošliaužų Britų Kolumbijos provincijoje šią savaitę buvo įstrigę daug automobilininkų, žuvo mažiausiai vienas ir dingo dar keturi žmonės. Tūkstančiai gyventojų buvo priversti palikti savo namus, nuo likusios šalies dalies buvo atkirstas Vankuveris ir jo uostas.

Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau Vašingtone prieš susitikimą su JAV ir Meksikos lyderiais sakė, kad liūtys jo šalies vakaruose sukėlė „istorinį ir baisų potvynį, sutrikdžiusį gyvenimą... visoje Britų Kolumbijoje“.

„Galiu patvirtinti, kad šimtai Kanados ginkluotųjų pajėgų narių šiuo metu vyksta į Britų Kolumbiją padėti viskuo, nuo tiekimo iki evakuacijos ir bet ko, kas reikalinga“, – sakė jis.

Provincijos premjeras Johnas Horganas paskelbė nepaprastąją padėtį ir įvedė kelionių draudimą. Žurnalistams jis sakė, kad „katastrofiški“ vėjai, liūtys ir potvyniai „nuniokojo ištisas bendruomenes“.

„Tikimės, kad artimiausiomis dienomis [teks] patvirtinti daugiau mirties atvejų“, – nurodė jis.

Liūtys Britų Kolumbiją užklupo po rekordiškai karštos vasaros, kai dėl karščių mirė daugiau kaip 500 žmonių ir siautė miškų gaisrai, pelenais pavertę ir vieną miestelį.

„Šie įvykiai dėl žmogaus sukeltos klimato kaitos darosi vis labiau įprasti“, – pakomentavo J. Horganas, pasaulio lyderiams vos prieš kelias dienas užbaigus Jungtinių Tautų klimato konferenciją COP26 Glazge.

Nuskraidinti į saugias vietas

Antradienį po pietų liūtys aprimo. Maždaug 300 automobilininkų, įstrigusių keliuose dėl purvo nuošliaužų, buvo nuskraidinti į saugias vietas, atšaukti keli įsakymai gyventojams evakuotis.

Paieškos ir gelbėjimo komandos iš nuošliaužos netoli Lilueto, 250 km į šiaurės rytus nuo Vankuverio, ištraukė moters palaikus. Tęsiasi ir kitų galimų aukų paieška.

Automobilininkė Kathie Rennie visuomeniniam transliuotojui CBC sakė mačiusi, kaip „nuslinko visas kalno šonas ir nusinešė tuos automobilius“.

„Viskas buvo tiesiog nunešta. Tiesiog visiška panika“, – sakė ji.

Policijos vyresnioji puskarininkė Janelle Shoihet trečiadienį vakare naujienų agentūrai AFP sakė, kad gautas „pranešimas apie ketvirtą dingusį žmogų, susijęs su Lilueto purvo nuošliauža“.

Toliau nuo pakrančių esančiuose purvu užpiltuose ir iš dalies užlietuose miesteliuose pasirodžius pirmosioms sezono snaigėms, gyventojai stengėsi apsirūpinti maistu, šiluma ir vandeniu.

Daug maisto parduotuvių lentynų ištuštėjo, nes tiekimo grandinės sutrikimai išprovokavo panišką pirkimą.

Vankuverio pakraščiuose buvo gelbėjami gyvuliai iš šimtų užlietų ūkių. Viena karvė kateriu buvo tempiama per metro gylio vandenį į aukštesnę vietą.

„Yra tūkstančiai žuvusių gyvulių“, o dar daugiau jų atsidūrė „sunkioje padėtyje“, sakė Britų Kolumbijos žemės ūkio ministrė Lana Popham.

Per naktį iš šio rajono į saugias vietas buvo išskraidinta beveik 200 žmonių.

Vankuveris atkirstas

Svarbios automagistralės tebėra uždarytos. Dėl šios priežasties automobilininkai, norintys nuvažiuoti į Vankuverį ar išvykti iš jo, turėtų pirma važiuoti į pietus, į Jungtines Valstijas, o paskui – vėl į Kanadą.

Žemės nuošliaužos taip pat nutraukė susisiekimą traukiniais su Vankuveriu – vienu svarbiausių krovinių gabenimui Kanados jūrų uostų.

„Kruopščiai vertiname žalą ir dirbame, kad šie tiekimo keliai kuo greičiau vėl galėtų būti naudojami“, – sakė J. Horganas.

„Tačiau sąlygos labai sunkios“, – pridūrė jis.

Šalies meteorologijos tarnyba „Environment Canada“ paskelbė, kad sekmadienį ir pirmadienį Vankuverio regione iškrito iki 250 mm kritulių – tiek, kiek čia paprastai iškrinta per mėnesį. Praėjusią savaitę šiame regione taip pat buvo susidaręs retas tornadas.

Meteorologai dėl šio tvano kaltina „atmosferos upę“ – siaurą sritį, kuria drėgmė nešama iš atogrąžų regionų ašigalių link.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją